Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Glede medijske svobode in pluralizma Evropska komisija v poročilu ugotavlja, da še vedno obstajajo izzivi, čeprav je opaziti pozitivne premike v povezavi "z ugodnejšim ozračjem za medije". Mnenja o stanju medijev so izrazili tudi sogovorniki razprave, ki jo je na to temo organiziralo predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

Poročilo je na splošno poudarilo pozitivne premike na področju medijev, je ocenil Lenart Kučič iz kulturnega ministrstva. Ob tem je dodal, da se na ministrstvu strinjajo tudi s kritikami. "Določene težave ostajajo – varnost novinarjev, koncentracija lastništva, državno oglaševanje … glede tega ne moremo reči, da so težave odpravljene, ampak se to na veliko nivojih rešuje," je ocenil.

Spremembe so prepočasne, v civilni družbi te nestrpno pričakujejo, saj mediji ''dihajo na škrge'', opozarja Barbara Rajgelj iz Pravne mreže za varstvo demokracije. "Mediji umirajo na obroke zaradi financiranja. In javnost pravzaprav ne ve, kaj dobiva, kajti tisti mediji, ki živijo, so financirani ne zaradi interesa javnost, ampak zaradi interesa lastnikov. Veliko imamo vprašanj, ki pa jih to poročilo ne naslavlja, ker ni tako zelo ekstenzivno," je opozorila.

Sorodna novica Napredek Slovenije pri neodvisnosti sodstva in medijev, poziv k zaščiti novinarjev

Matej Avbelj iz Evropske pravne fakultete na Novi univerzi pa je poročilo Evropske komisije ocenil kot pristransko, saj da ne vključuje mnenj vseh sogovornikov. "Z raziskovalnega vidika in z vidika nekoga, ki si iskreno prizadeva za vladavino prava, mislim, da to poročilo predstavlja velik problem, ne glede na to, kako se bomo mi tukaj zdaj prepirali, kaj storiti z RTV-jem," je opozoril v razpravi.

Novinarka Radiotelevizije Slovenija Ksenija Horvat pa je med drugim ocenila, da bi lahko situacijo na RTV-ju presekal nov nedavno konstituiran Svet RTV-ja. Dodala je, da bi se ta moral osredotočiti na vprašanja ustvarjanja programskih vsebin, ki bi naslavljale vse javnosti.

"In teh javnosti je ogromno – na vse tiste, odrinjene, pozabljene, na tiste, do katerih RTV ne pride. In če me zdaj vprašate, kaj je glavna točka programskih svetov medijev v Evropi – kako doseči čimvečjo vključenost na vseh ravneh – financiranja, upravljanja in produkcije vsebin," je dejala. Pri procesu depolitizacije pa bi se morali zgledovati po Nemčiji.