Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

"Vlada nas ni povabila na pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev, je pa poslala nekoliko spremenjeno različico delnega stavkovnega sporazuma, s katero prelaga vprašanje plač visokošolskih sodelavcev in lektorjev na stebrna pogajanja. Pri tem je trenutna vladna ponudba čisto preskromna za slabše plačana akademska delovna mesta in za delovna mesta skupine J," pravi predsednik sindikata Gorazd Kovačič.

Zato zaposlene v visokem šolstvu pozivajo, naj v torek in sredo za ves dan prekinejo delo, prestavijo izpite in zagovore zakljlučnih del. Odpovedane bodo uradne ure v strokovnih službah, zaprte knjižnice, ne bo vzdrževanja informacijskih sistemov in prostorov. Stavka pa je omejena pri kliničnih vajah in drugih delovnih dejavnostih, "katerih odpoved bi poslabšala zdravstveno stanje pacientov. Izjema sta tudi zakonsko regulirani javna zdravstvena in veterinarska dejavnost."

V torek so na osrednji stavkovni shod povabili ministra za visoko šolstvo Igorja Papiča in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, da jima zaposleni v različnih poklicnih skupinah zastavijo vprašanja o svojih plačah.

Zahtevajo ustrezno vrednotenje pedagoškega dela

Visokošolski sindikat je stavko začel 9. marca in postavil 19 stavkovnih zahtev, med drugim so zahtevali ustrezno vrednotenje pedagoškega dela, odpravo plačnih krivic in normalne razmere za delo. Po mnenju sindikata so podplačani strokovni ter visokošolski delavci, lektorji, predavatelji, bibliotekarji in informatiki, krivično pa naj bi bilo tudi plačno razmerje do zdravnikov specialistov.

Zahtevajo tudi vključitev vseh zaposlenih na univerzi v eno kolektivno pogodbo – vključno s skupino H, v kateri so raziskovalci, in skupino J, v kateri je podporno osebje.