Mestni park Zagorje bo krasil doprsni kip umrlega predsednika Janeza Drnovška. Foto: EPA
Mestni park Zagorje bo krasil doprsni kip umrlega predsednika Janeza Drnovška. Foto: EPA
Matjaž Švagan
Župan Zagorja Matjaž Švagan je želel Drnovškov kip odkriti ob obisku Georga Busha v Sloveniji. Foto: RTV SLO

Ob tej priložnosti bo dobil novo ime tudi park, ki bo od zdaj Park Janeza Drnovška, je za MMC povedal Švagan. Avtor kipa je kipar Mirsad Begić, ki je tako tudi edini, ki je ustvaril portret februarja umrlega nekdanjega predsednika Janeza Drnovška. Gre za bronasti doprsni kip, ki bo umeščen v okolje parka v Zagorju.

Begić upodobil številne znane Slovence
Begić je sicer znan in cenjen umetnik, saj je med drugim ustvaril stranska vrata ljubljanske stolnice, relief v spomin Žigi Zoisu in upodobil številne znane Slovence, med njimi Jožeta Tisnikarja, Petra Pavla Glavarja, Franceta Sušnika, papeža Janeza Pavla II., nekdanjega metropolita Franceta Rodeta, Izodorja Cankarja, nazadnje pa Primoža Trubarja.

Drnovšek ime Slovenije ponesel v svet
Župan Zagorja je na odkritje doprsnega kipa, ki bo 8. avgusta, na občinski praznik, povabil ves politični vrh in bližnje sorodnike nekdanjega predsednika, njegovo hči, sina, sestro in sestrične.

Na vprašanje MMC-ja, zakaj ni upošteval želja družine, da naj Drnovšku ne bi postavljali kipov in da po njem ne bi poimenovali ničesar, pa je Švagan dejal, da je bil Janez Drnovšek predsednik vseh Slovencev in da je ime Slovenije ponesel v svet. "To je le skromno dejanje, glede na to, kaj vse je naredil za Slovenijo," je za MMC dejal Švagan.

Bush ni primeren za odkritje spomenika
Idejo o postavitvi kipa Janeza Drnovška je želel zagorski župan izpeljati že ob obisku ameriškega predsednika Georga Busha v Sloveniji, ki ga je nameraval povabiti k odkritju kipa.

To potezo je takrat utemeljil tako, da je bil Drnovšek predsednik države tudi ob Bushevem prvem obisku v Sloveniji, ko se je Bush prvič srečal z zdaj že nekdanjim ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Švaganova ideja takrat ni padla na plodna tla, saj se mnogim George Bush ni zdel primeren za odkritje Drnovškovega kipa. Tako je podmladek SD-ja zapisal, da se je umrli predsednik zavzemal za "pravičnost, mir in razvoj, zato človek, kot je Bush, prav gotovo ni primerna oseba za odkritje spomenika".

A.K.K.