Spomenik so vandali že večkrat oskrunili, zdaj pa bo treba dodati nov datum. Foto: Ana Svenšek
Spomenik so vandali že večkrat oskrunili, zdaj pa bo treba dodati nov datum. Foto: Ana Svenšek
Oskrunili spomenik Tigrovcem,

Na spomenik so vandali napisali besedi "banditi" in "porci" - kar v italijanščini pomeni "svinje". To ni prvi tovrstni incident, saj je spomenik bazoviškim junakom skozi desetletja doživel že vrsto skrunitev, kar lahko vidite tudi na fotografiji.

"Oblasti naj storilce čim prej izsledijo"
Predsednika krovnih organizacij Slovencev v Italiji, Rudi Pavšič in Drago Štoka, sta že izrazila zaskrbljenost zaradi oskrunitve spomenika bazoviškim junakom. Poudarjata, da gre za barbarsko dejanje, in zahtevata, da pristojne oblasti storilce čim prej izsledijo in postavijo pred sodišče.

V zadnjem obdobju se vandalska dejanja zelo širijo, zato je nujno izslediti storilce, pravita Pavšič in Štoka. Tudi slovenske oblasti pozivata, naj "skrbno sledijo vsem takim početjem rasističnega in revanšističnega kova ob meji ter intervenirajo na pristojnih evropskih forumih in do italijanske vlade".

Društvo Tigr pričakuje ukrepanje Slovenije
Ogorčenje in prizadetost so izrazili tudi v društvu Tigr Primorske. Poudarjajo, da je dejanje italijanskih neofašistov "ponovni izraz zaničevanja trpljenja in pravičnega boja primorskih ljudi pod fašizmom", in se sprašujejo, ali se bo Slovenija "končno zganila in predstavila Evropi odnose z Italijo v pravi luči".

Italijansko hitro sodišče je odredilo ustrelitev
Spomenik bazoviškim junakom so postavili leta 1945 v spomin na štiri pripadnike protifašistične organizacije Tigr, Ferda Bidovca, Zvonimira Miloša, Frana Marušiča in Alojza Valenčiča, ki jih je leta 1930 italijansko fašistično posebno sodišče obsodilo na smrt in dalo ustreliti na gmajni pri Bazovici.

A. S.

Oskrunili spomenik Tigrovcem,