Zdenka Čebašek Travnik izraža obžalovanje, da je prišlo do omenjenega dogodka, in izreka sožalje sorodnikom. Foto: RTV SLO
Zdenka Čebašek Travnik izraža obžalovanje, da je prišlo do omenjenega dogodka, in izreka sožalje sorodnikom. Foto: RTV SLO

Vodstva zdravstvenih ustanov, stanovske organizacije in izobraževalne ustanove s področja zdravstva bi morale storiti vse, da se primeri, kot se je zgodil Bojanu Kajtni, ne bi ponavljali, je zapisala varuhinja človekovih pravic. Ob tem je pozvala k pregledu in posodobitvi postopkov v primerih, ko je bližina smrti neizogibna.

"Etičnost ravnanja je v teh situacijah namreč najbolj potrebna in tudi pričakovana," je zapisala v sporočilu za javnost. Predlagala je še, da bi nujni medicinski pomoči posvetili več časa v postopkih izobraževanja zdravstvenih delavcev.

Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Pavel Poredoš je za Večer povedal, da društvo ni prejelo prošnje za obravnavo primera v celjski bolnišnici in da nima veliko možnosti za ukrepanje.

Po njegovih besedah je šlo v primeru Kajtna predvsem za procesno oz. organizacijsko napako, kar bi morali ločevati od zdravniških napak. Prepričan je, da je le manjši delež napak v zdravstvu povzročen zaradi nestrokovnosti ali malomarnosti, a je kljub temu opozoril, da so zdravstveni delavci "le ljudje in ne bogovi v belem".

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Vladislav Pegan meni, da je bila smrt Kajtne nedopustna že zaradi osnovne pietete do človeka, pozval pa je tudi k splošnemu izboljšanju komunikacije med delavci v zdravstvu in pacienti.