Opravili so dobrih osem milijonov ur prostovoljskega dela, kar preračunano v evre predstavlja več kot 79,5 milijona evrov, so zapisali na uradu vlade za komuniciranje.

Glede na skupno poročilo je lani oddalo poročilo o prostovoljskem delu 2218 prostovoljskih organizacij ali 124 več kot leto prej in 268 organizacij s prostovoljskim programom – javnih zavodov ali 21 več kot leto prej.

Prostovoljcev, ki so opravljali prostovoljsko delo in so vodeni v vpisniku prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, je bilo skupno 206.845 ali 19.261 manj kot leto prej. Opravili pa so 8.072.127 ur prostovoljskega dela ali 1.173.178 ur manj kot leto prej. Največ prostovoljskega dela oz. 47,4 odstotka je bilo znova v socialni dejavnosti.

Če prostovoljsko delo ovrednotimo v evrih, je bilo opravljenega za več kot 79,5 milijona evrov organiziranega prostovoljskega dela, kar je sicer za 13 milijonov evrov manj kot leto prej. Ti podatki po mnenju vlade kažejo na velik prispevek prostovoljskega dela k splošni družbeni blaginji v državi.

Skupno poročilo predstavlja uradne podatke o organiziranem prostovoljskem delu, kar pomeni, da je zajeto tisto prostovoljsko delo, ki se opravlja v okviru prostovoljskih organizacij in ga posameznik izvaja redno in najmanj 24 ur letno. Ni pa zajeto prostovoljstvo, opravljeno v okviru organizacij, ki se niso vpisale v vpisnik, ali pa ga posamezniki opravljajo manj kot 24 ur letno. Tako prostovoljske akcije v manjšem obsegu niso zajete. Po ocenah je opravljenega veliko več prostovoljskega dela, kot ga zajamejo uradne evidence.

Prostovoljskih ur in prostovoljcev je bilo glede na skupno poročilo manj kot leto prej, kar pa po pregledu zbirnega poročila in povratnih informacij prostovoljskih organizacij ne odraža dejanskega stanja. V mesecih, ko je sodelovala celotna Slovenija in nesebično pomagala ljudem, ki so jih katastrofalne poplave poleti lani najbolj prizadele, je bilo vodenje evidenc in poročanje o prostovoljskem delu namreč postavljeno na stranski tir. Poleg tega je bilo veliko neorganiziranega prostovoljstva, ki ne bo nikoli zajeto v uradno statistiko, so še navedli v uradu vlade za komuniciranje.