Večje verske skupnosti nasprotujejo Guličevemu predlogu zakona o verskih skupnostih. Foto: RTV SLO
Večje verske skupnosti nasprotujejo Guličevemu predlogu zakona o verskih skupnostih. Foto: RTV SLO

Udeleženci posveta urada za verske skupnosti so sklenili, da predlog poslanca LDS-a Aleša Guliča, o katerem bo DZ razpravljal jutri, preveč restriktivno interpretira ustavno ločenost države in cerkve.

Notranjepolitični odbor DZ-ja je Guličev predlog na prvi obravnavi zavrnil, vlada pa je medtem pripravila svoj predlog. Predstavniki manjših verskih skupnosti so do slednjega kritični, saj naj bi bil ta preveč ozek, premalo demokratičen, prednost pa naj bi dajal večjim verskim skupnostim.

Vladni predlog proti Guličevemu
Razlike med vladnim in Guličevim predlogom so, da vladni predvideva plačevanje prispevkov za socialno varnost vsem verskim uslužbencem v celoti, zdaj jim država plačuje 42 odstotkov, Guličev predlog pa plačevanje ukinja. Vladni predlog ureja pravico do duhovne oskrbe v vojski, policiji, zaporih, bolnišnicah, Guličev predlog pa takšno oskrbo ukinja, verske uslužbence pa bi plačeval pogodbeno. Vladni predlog določa, da se verska skupnost lahko registrira, če deluje 10 let in ima vsaj 100 vernikov, Gulič pa meni, da je za registracij dovolj že 25 vernikov.