Letos se je za zaposlovanje v Slovenski vojski prijavil 801 mladi iskalec zaposlitve. Foto: MMC RTV SLO
Letos se je za zaposlovanje v Slovenski vojski prijavil 801 mladi iskalec zaposlitve. Foto: MMC RTV SLO
Policista
Na policijo vsako leto prejmejo okoli 1.500 zaposlitvenih prijav. Foto: MMC RTV SLO

Kot so za MMC povedali v Slovenski vojski, so lani do 4. junija prejeli 420 vlog za zaposlitev, letos pa, kot že omenjeno, 801. V vojski menijo, da gre povečano zanimanje pripisati oglaševanju, za katerega so namenili skoraj milijon evrov.

Po drugi strani na policiji ne opažajo večjega zanimanja za njihov poklic. Vsako leto tako prejmejo okoli 1.500 prijav za zaposlitev. Razlog za to bi morda lahko iskali tudi v strožjih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati policisti, in v namigovanjih, da je bila zadnja oglaševalska akcija Slovenske vojske osredotočena na manj razvite dele Slovenije ter bolj socialno ogrožene mlade.

Policist mora imeti V. stopnjo izobrazbe, vojak lahko samo IV.
Da posameznik lahko postane policist, mora imeti najmanj peto stopnjo izobrazbe, slovensko državljanstvo, ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja in ne sme biti obsojen na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot tri mesece, ne sme biti v kazenskem postopku, ne sme imeti dvojnega državljanstva, ni uveljavljal ugovora vesti vojaške dolžnosti, ima vozniški izpit B-kategorije. Ob tem mora biti varnostno preverjen in imeti ustrezne psihofizične sposobnosti.

Poklicni vojak lahko postane posameznik s IV. ali V. stopnjo izobrazbe, s slovenskim državljanstvom, ki je telesno in duševno sposoben za opravljanje vojaškega poklica, z dnem nastopa vojaške službe ne sme biti član nobene politične stranke, biti mora varnostno preverjen in ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja.

A. M./A. Me.