Prazna mesta bo zasedlo 12 veleposlanikov. Foto: MMC RTV SLO
Prazna mesta bo zasedlo 12 veleposlanikov. Foto: MMC RTV SLO

Vseh 12 kandidatov za veleposlanike, ki naj bi zasedli več mesecev prazna mesta na slovenskih veleposlaništvih v Nemčiji, na Poljskem, v ZDA, Švici, na Irskem in Madžarskem, v Rusiji, na Kitajskem, v Indiji, Avstriji, BiH-u in na Slovaškem, se je predstavilo pred parlamentarnim odborom za zunanjo politiko. Veleposlaniki zdaj čakajo na agremaje posameznih držav.

Prazna veleposlaniška mesta so bila posledica zapleta med nekdanjo vlado in predsednikom države Danilom Türkom, ki je zavrnil imenovanje nekaterih predlaganih veleposlanikov. Trenutna vlada je na novo sprožila postopek izbire in imenovanja, poleg 12 veleposlanikov pa naj bi Slovenija do konca leta dobila še pet novih veleposlanikov, in sicer v Rimu, Zagrebu, Beogradu, Strasbourgu in na stalnem predstavništvu v Bruslju.

Balažic bo vsakih 14 dni vodil tiskovno konferenco
Na ministrstvu za zunanje zadeve so imenovali tudi uradnega govorca, Milana Balažica, kar pomeni, da bo imelo ministrstvo redne, 14-dnevne tiskovne konference. Balažic je bil med letoma 1995 in 1999 že zaposlen na MZZ-ju, od leta 1999 je bil zaposlen na Fakulteti za družbene vede, trenutno pa na MZZ-ju opravlja funkcijo sekretarja za strateške zadeve.

Poleg Balažica je MZZ dobil tudi prvega generalnega inšpektorja, ki je neposredno odgovoren zunanjemu ministru. 1. aprila je dolžnosti prevzel Miha Vrhunc. Nadzor nad delom diplomatsko-konzularnih predstavništev ureja 8. člen zakona o zunanjih zadevah in je interni, kot pa zatrjujejo na MZZ, bo javnost, če bodo pri nadzoru ugotovljene večje nepravilnosti, obveščena.

B. T.