"Ti pritiski gotovo ne bodo prestrašili nikogar, ne bodo pa niti posebej motivirali, da bi zapisali kar koli, kar ni objektivno res," je ob različnih očitkih in teorijah zarote zatrdil predsednik Računskega sodišča. Foto: TV Slovenija

Kot je v Odmevih povedal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel, je sestanek z Ivanom Galetom potekal v kontekstu drugih sestankov, ki so potekali v času izrednih razmer. "Na nas se je obrnilo kar nekaj državnih organov, med njimi tudi zavod za blagovne rezerve, ministrstvo za obrambo (Mors), nekateri uslužbenci gospodarskega ministrstva in nekateri drugi posamezniki, z jasnimi opozorili, da je med posameznimi organi prišlo do precejšnjih razhajanj, obtoževanj in skepse do njihovega dela," je povedal Vesel in dodal, da so takšni sestanki redni del poslovanja Računskega sodišča. "Kot predsednik Računskega sodišča, dokler je to neodvisno, jih ne mislim prav posebej zagovarjati, ker je to del mojega dela," je bil jasen.

Sorodna novica "Gonja proti Zakrajšku se je stopnjevala, ker ni hotel delovati nezakonito"

Na vprašanje, ali je običajno, da se predsednik Računskega sodišča že v postopku sreča z ljudmi, ki so vpleteni v posamezne primere, je Vesel odgovoril pritrdilno. "Na leto imamo nekaj več kot 400 različnih pobud. Pogosto, morda ne ravno dnevno, se srečam z raznimi akterji, tudi visokimi državnimi predstavniki in uslužbenci, ki nas seznanjajo s tveganji, ki jih oni vidijo, in na podlagi tega tudi skreiramo revizije."

"Teorije zarote, ki krožijo po družbenih medijih, nikakor ne držijo," je dejal Vesel. Na očitke, da je sodeloval pri zaroti proti vladi, je Vesel odgovoril, da gre za obliko pritiska in relativizacijo potencialnih razkritij in ugotovitev Računskega sodišča. Vesel je dodal, a je po drugi strani celotna politika enotna, naj Računsko sodišče naredi revizijo, saj sta oba pola politike globoko prepričana, da bo to naredilo na objektiven način. "Ti pritiski gotovo ne bodo prestrašili nikogar, ne bodo pa niti posebej motivirali, da bi zapisali kar koli, kar ni objektivno res," je zatrdil predsednik Računskega sodišča.

Vesel se ne spominja, da bi z Galetom govorila o vladni krizi

Informacijo o sestanku Galeta in Vesela je sicer prvi objavil novinar Bojan Požar. Premier Janez Janša je objavo takoj pospremil s komentarjem: "Sliši se precej neverjetno. Tudi Vlado RS zanimajo odgovori Računskega sodišča na te navedbe."

Kot je v Odmevih poročal Boštjan Veselič, predsednik Računskega sodišča sestanka takrat ni ne zanikal in ne potrdil, zgovornejši pa je bil Ivan Gale, ki je v četrtkovi Tarči pojasnil, da je sestanek potekal še pred razkritjem dokumentov. "Ja, to je bilo teden dni prej. V času velikonočnih praznikov sem v medijih videl gospoda Vesela, ki je komentiral neki sestanek na Morsu oziroma na medresorski delovni skupini. Potem sem videl, da je mogoča tudi posvetovalna vloga in sem sodelavko prosil, da vzpostavi kontakt z Računskim sodiščem in jih prosil, da pridejo na blagovne rezerve. To je bilo že v obdobju, ko so bile razmere med nami in ministrstvom že precej zaostrene," je povedal Gale.

Vsebina sestanka s Tomažem Veselom ni znana, prav tako naj ne bi obstajal uradni zapisnik, Gale pa zatrjuje, da je o sestanku poročal celotni koordinaciji in tudi ministru Zdravku Počivalšku. Po besedah Galeta predsedniku Računskega sodišča niso predali dokumentacije. Gale trdi še, da naj bi jim Vesel svetoval, naj gradiva ne predajo organom pregona, ker se je država znašla v težkem položaju, razkritja pa bi lahko povzročila vladno krizo.

Vesel je v Odmevih dejal, da se ne spomni, da bi se o tem pogovarjali, sploh ne na tak način. "Govor je bil o različnih tveganjih, svetoval sem jim, naj se ta tveganja dokumentirajo, kajti drugače jih bo rekonstruiralo in dokumentiralo Računsko sodišče ter jih nato seveda tudi predalo organom pregona," je povedal Vesel.

Glede tega, kdaj bi lahko bila revizija končana, je predsednik Računskega sodišča dejal, da ima interne roke, ki se jih bodo skušali držati, in da se sodišče z zadevo ukvarja prednostno. "Smo v fazi, ko intenzivno pridobivamo vso dokumentacijo," je povedal Vesel in dodal, da bi lahko bili prvi izsledki znani v dveh ali treh mesecih, ko bo končano delo na terenu.

Več si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Predsednik Računskega sodišča o srečanju z Galetom