"Živahno" dogajanje na tribuni, kjer so bili navijači Olimpije, je osupnilo poslanca PS-ja Petra Vilfana. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Peter Vilfan
Peter Vilfan meni, da bi morala policija upoštevati načelo ničelne tolerance ob navijaških izregredih in nemudoma posredovati. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn

Poslanca PS-ja Petra Vilfana, sicer nekdanjega košarkarja in tv-komentatorja, so pretresli zadnji navijaški izgredi, med drugim "individualna zadeva, ki se zgodi le enkrat", kot je označil fizični napad Zorana Predina na košarkarskega sodnika, napad na španske navijače v Tepanjah ter nedeljski izgredi navijačev Olimpije na nedeljskem večnem derbiju v Stožicah.

Na tekmi med Olimpijo in Mariborom je bil prisoten tudi sam in presenetilo ga je, da so po njegovem pripovedovanju celo varnostniki vedeli, da se bo v 22. minuti zgodil incident, ki se je nato res zgodil (navijači so med drugim metali bakle na igrišče in zažigali lutko z dresom nekdanjega Olimpijinega igralca Dareta Vršiča).

Policija je imela vsa pooblastila
Vilfana je najbolj zmotilo dejstvo, da ob tem ni posredovala policija, ki je seveda bila tam in je imela vsa pooblastila za posredovanje, kar ji omogoča t. i. zakon o navijačih in sistemski zakon o navijačih.

Ključna stvar je, kdo je odpovedal, kdo ni opravil svoje naloge. Zaradi tega je bila narejena večplastna škoda. "Skupina navijačev je dejansko šikanirala in maltretirala dve uri nekaj tisoč ljudi na štadionu v Stožicah, ogrožala nogometaše na igrišču in vse to je morala spremljati vsa Slovenija na nacionalni televiziji," je razložil Vilfan in dodal, da je obsežno denarno kazen nato dobil klub, športni kolektivi po Sloveniji pa imajo tako ali tako hude tako finančne kot kadrovske težave, ki jih takšni incidenti posledično še poglabljajo.

"Prvič, odkar so se takšni dogodki zgodili na športnih prireditvah, je bila obsodba tega, kar se je dogajalo, tako zelo enotna, da tega v Sloveniji še nisem zasledil. Ljubitelji nogometa, športa, navijači in tudi tisti, ki jih šport ne zanima, so si bili enotni v obsodbi dogodka. Policija je zamudila priložnost, da bi s svojo akcijo na štadionu požela vsesplošno odobravanje," je še menil Vilfan.

Z incidenti se bo ukvarjala tudi politika
Z nedeljsko tekmo v Stožicah pa se bo, kot kaže, ukvarjala tudi politika, saj je Vilfan povedal, da bodo poslanci PS-ja zastavili vprašanje ministru za notranje zadeve Gregorju Virantu in zahtevali obrazložitev zgodbe v Stožicah. Policiji pa nameravajo priskočiti na pomoč tudi s kakšnim zakonskim dodatkom, če bo morda menila, da ima premalo pooblastil za pomiritev navijaških strasti.