Zgodba o vinjetah je sklenjena, sklepi so sprejeti, so za MMC povedali na ministrstvu za promet. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba o vinjetah je sklenjena, sklepi so sprejeti, so za MMC povedali na ministrstvu za promet. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija z uvedbo vinjet ne krši evropske zakonodaje, je za MMC povedal Damijan Križnik z ministrstva za promet.

Kar se ministrstva tiče, je zgodba z vinjetami končana, odločitve so sprejete in o tem je znano vse, pravi Križnik. Pritožbe evropskih klubov voznikov na odločitev ne morejo vplivati, saj je odločitev o cestninjenju stvar, o kateri vsaka država odloča sama, kar je potrdil tudi vodja Evropske komisije Jose Manuel Barroso, je dejal

Slovenci se nad že sprejetimi vinjetami niso pritoževali
Dodaja, da so desetdnevne vinjete v Avstriji zahtevali tudi Avstrijci sami, medtem ko v Sloveniji, potem ko je bilo objavljeno, kolikšna bo cena vinjet, ni bilo pritiskov in zahtev po časovno bolj omejenih oblikah vinjet.

Evropska komisija naj Slovenijo "spravi k pameti"
V združenju evropskih avtomobilskih klubov pa vztrajajo, da je obvezen nakup polletne vinjete po ceni 35 evrov (letne bodo na voljo leta 2009) kršenje temeljnih evropskih pravil in načela enakopravnosti. Menijo, da je omejevanje možnosti izbire med časovno omejenimi vinjetami "nepravična metoda", zato bi se v interesu uporabnikov morala odzvati tudi Evropska komisija in Slovenijo "spraviti k pameti".

Kot primer navajajo Avstrijo, ki je šele po zahtevi Evropske komisije poleg dvomesečnih uvedla tudi 10-dnevne vinjete.

Kazen za vožnjo brez vinjete 600 evrov
Vinjete (letne in polletne) bo za to in prihodnje leto tiskal konzorcij Riko-Optaglio, tiskanje pa bo državo stalo 995.040 evrov. Cena letne vinjete bo 55 evrov, polletne pa 35 evrov, vinjeta za motorna kolesa pa bo stala 27,5 evra. Kazen za to, če voznik vinjete nima, znaša 600 evrov, voznik pa bo na kraju, kjer je mogoče kupiti vinjeto, izločen iz prometa. Če bo voznik nakup vinjete zavrnil, mu bo "vinjetni policist" na vozilo namestil tehnično napravo, ki bo preprečevala nadaljnjo vožnjo.

A. K. K.