Virant je prepričan, da bi vlada lahko predlagala boljšo pokojninsko reformo, če bi sodelovala s sindikati. Foto: MMC RTV SLO
Virant je prepričan, da bi vlada lahko predlagala boljšo pokojninsko reformo, če bi sodelovala s sindikati. Foto: MMC RTV SLO

Virant je poudaril, da je po njegovem mnenju samo pokojninska reforma primerna, da se o njej glasuje na referendumu, zakona o zapiranju arhivov in preprečevanju dela in zaposlovanja na črno pa ne.

"Reševanje dela na črno preveč birokratsko"
Zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno nasprotujejo, ker se po njihovem mnenju problematike loteva preveč birokratsko, "namesto da bi vlada pospešeno ukinjala birokratske ovire, ustvarja nove, in ta zakon naj bi v primeru sprejetja uvedel dva nova upravna postopka."

"Slabe izvedbene rešitve zakona o omejevanju dostopa do arhivskih gradiv"
Virant je pojasnil, da zakonu ne nasprotujejo zaradi njegovega temeljnega koncepta, ampak zaradi izvedbenih rešitev. V Zboru se strinjajo, da je treba v zakon uvesti določene varovalke za primere, ko bi razkritje gradiv škodovalo interesom današnje države ali poseglo v osebno varnost ali dostojanstvo posameznikov. Poudaril pa je, da je po njihovem mnenju treba zaščititi samo žrtve nekdanjega SDV-ja in pripadnike službe, ki so opravljali klasično obveščevalno dejavnost, ne pa tudi tistih, "ki so opravljali nečastno delo in z njim prizadeli druge".

V Zboru menijo, da je omejevanje preveč strogo in bi ga bilo po njihovem mnenju treba urediti tako, da zaradi enega dokumenta ne bi zaprli celotnega dokumenta, ampak bi samo izvzeli sporni del in omogočili delni dostop.

"Pokojninska reforma preveč pomembna, da bi bila neusklajena"
Obseg neusklajenosti pri pokojninski reformi je po Virantovih besedah nesprejemljiv. Povedal je, da se zaveda, da vlada ne more sprejeti vseh predlogov socialnih partnerjev, ker je to nemogoče, toda po njegovem prepričanju je "problematika preveč pomembna, da bi lahko kar tako povozili mnenje in argumente sindikatov".

Opozoril je še na vrsto slabosti, ki jih po njegovem mnenju zakon ima, in poudaril, da sindikati upravičeno poudarjajo, da predlagani zakon zanemarja različne kategorije delavcev.

Prav tako so v Zboru za republiko mnenja, da bi bilo treba usklajevanje pokojnin narediti bolj fleksibilno in omogočiti, da bi se usklajevanje prilagajalo gospodarskim in javnofinančnim razmeram.

Zavrnitev zakona je po Virantovih besedah priložnost za nov razmislek in odpravo vseh pomanjkljivosti. Vlada, sedanja ali prihodnja, pa se po Virantovih besedah mora zavedati, da "socialni dialog ni mlinski kamen okoli vratu, ampak koristna pridobitev moderne demokratične družbe."