Virant je povedal, da odhaja, ker niso odšli tisti, ki bi morali. Foto: BoBo
Virant je povedal, da odhaja, ker niso odšli tisti, ki bi morali. Foto: BoBo
Državni zbor
Državnemu zboru bo od zdaj predsedoval najstarejši podpredsednik Jakob Presečnik. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant je pospravil pisarno

V obrazložitvi svoje odločitve je Virant poslancem povedal, da je bilo predsedovanje Državnemu zboru izjemna izkušnja, saj funkcija prinaša veliko izzivov, njeno opravljanje pa mu je bilo v veselje, še posebej, ko so pomembne odločitve sprejeli soglasno. "Takrat smo pokazali ljudem, da znamo biti tisto, kar od nas pričakujejo - sodelavci za skupni cilj: boljšo Slovenijo," je povedal Virant in se vsem zahvalil za sodelovanje.

Virant se je položaju odpovedal po izstopu stranke iz koalicije. S svojih položajev sta odstopila tudi minister za finance Janez Šušteršič in minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. DZ bo njuna odstopa predvidoma potrdil v četrtek.
Na Virantovem mestu Presečnik
Viranta bo na mestu predsednika DZ-ja nadomeščal Jakob Presečnik, najstarejši podpredsednik DZ-ja, sicer pa poslanec SLS-a. Presečnik je izrazil željo, da bi DZ vodil čim manj časa. Kandidata za novega predsednika lahko predlaga najmanj deset poslancev, za izvolitev pa je potrebna večina glasov vseh poslancev.

V uvodu v prvi dan januarske redne seje DZ-ja so poslanci in poslanke potrdili mandat novemu poslancu Državljanske liste Branku Kurnjeku, ki bo v poslansko klop sedel po odstopu Trude Pepelnik.

Gregor Virant je pospravil pisarno