Foto:
Foto:
Dve tretjini okuženih z virusom HIV živi v Afriki.

Dva nova retrovirusa - vrsti virusa HIV - sta prešla s primatov, ki človeku niso podobni, na ljudi.

Raziskava vzorcev krvi je pokazala, da se več tisoč lovcev v Kamerunu hrani s svežim mesom opic, pri tem pa je najmanj šest virusov prešlo z opic na ljudi. Dva se še nista razmnožila med ljudmi.

Novoodkrita virusa HTLV-3 in HTLV-4 sta tesno povezana z že znanima virusoma V-1 i HTLV-2, ki ju najdemo v tumorjih in raku, kot je na primer levkemija. Lahko pa povzročijo vnetja ali nevrološke bolezni. Retrovirusi, npr. HTLV in HIV, se vgradijo v genetski material celice.

Pojav virusa HIV so že nekaj časa povezovali z virusom SIV, ki jih imajo primati, znanstveniki pa so menili, da je povezava med njima posledica redkih primerov presaditve organov. Po vsem svetu je z virusoma HTLV-1 in HTLV-2 okuženih okrog 22 milijonov ljudi, s HIV-om pa še dodatnih 40 milijonov.

Približno dve tretjini okuženih živi v Afriki (26,6 milijona), druga najbolj ogrožena celina je Azija, kjer jih živi 18 odstotkov (7,6 milijona). Virus HIV-1 je na ljudi prešel s šimpanzov, novoodkrita virusa pa so našli pri opicah vrste Cercocebus torquatus in Cercopithecus nictitans.