Zaradi trditev v oddaji bo slovenska vlada tožila finsko televizijo in novinarja Berglunda. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi trditev v oddaji bo slovenska vlada tožila finsko televizijo in novinarja Berglunda. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janša pravi, da s poslom nakupa oklepnikov ni imel nič, da ni videl pogodbe in ni prejel podkupnine. Foto: MMC RTV SLO
Je oddaja o podkupovanju verodostojna?
Finska TV se ne bo opravičila, vlada bo tožila

Direktor urada za komuniciranje je pojasnil, da so v zvezi s tožbo navezali stike z več odvetniškimi pisarnami, o tem, katera izmed njih bo na koncu tožbo vložila, pa se bodo odločili po pogovorih z njimi. Kaj konkretno bo vlada od televizije zahtevala, Logar še ni znal povedati. Po njegovih besedah morajo najprej celotno zadevo še enkrat pregledati in preveriti, katero sodišče bo vodilo postopek.

"Direktor finske televizije YLE Mikael Jungner, na katerega je včeraj direktor Urada vlade za komuniciranje Anže Logar naslovil dopis z zahtevo, da bodisi predstavi konkretne dokaze za obtožbe v oddaji bodisi se opraviči, do danes ni odgovoril z dokumenti, ki bi hude obtožbe dokazovali, oziroma se ni opravičil. Glede na to bodo za zavarovanje dobrega imena sproženi ustrezni postopki zoper odgovorne na finski televiziji YLE," so sporočili iz vladnega urada.

Predsednik vlade Janez Janša naj bi po trditvah finskega novinarja Magnusa Berglunda, ki je o aferi Patria posnel oddajo, pri sklepanju posla za nakup oklepnikov od finske družbe sprejel podkupnino. Janša je že v torkovih Odmevih povedal, da so zaradi teh trditev od finske javne televizije zahtevali opravičilo, a odgovora niso dobili. Vlada bo torej zdaj proti televiziji in novinarju Berglundu vložila tožbo.

V torek je tožbo že napovedal brigadir in vodja pogajalske skupine ministrstva za obrambo za izbor ponudnika oklepnikov Dragan Bavčar, ki je v oddaji prav tako obtožen jemanja podkupnine. Bavčar je zagotovil, da ni prejel nobene podkupnine in da so navedbe na televiziji laž. Od televizije bo zato zahteval preklic izjave in opravičilo.

"Veleposlanica vedela, da bo oddaja predvajana zdaj"
Zunanji minister Dimitrij Rupel je povedal, da se je pogovarjal s finsko veleposlanico, ki mu je dejala, da je že poleti vedela, da na finski televiziji pripravljajo oddajo o patriah, a "ni vedela, da obtožujejo slovenskega predsednika vlade." Vedela pa je, da bodo oddajo predvajali septembra in zdaj je ugotovila, da je šlo za oddajo, ki je namenjena slovenskim volitvam, je dodal Rupel.

Rupel tudi ocenjuje, da je "najbolj nespodobno ustvariti lažno podobo o svojih tekmecih, jo uvoziti v neko tujo deželo, nato pa uvoziti kot resnico, ki so jo izrekli nepristranski ljudje iz tujine."

Zbor za republiko podprl Janšo
Janeza Janšo pa so javno podprli udeleženci Zbora za republiko in obsodili "poskus diskreditacije vlade v tujini", ki se je zgodil z oddajo finske televizije o podkupovanju v Patrii. Menijo, da ta poskus pomeni brezobziren napad na slovensko vlado in s tem slabitev njenega mednarodnega položaja in ugleda.

Kučan: Vlada je dolžna dati odgovor
Medtem pa nekdanjega predsednika Milana Kučana politično ozadje afere Patria ne zanima, pomembno je le, ali se je podkupovanje res zgodilo. Po njegovem mnenju sta vlada in slovenska politika ta odgovor dolžna dati slovenski javnosti in volivcem.

Je oddaja o podkupovanju verodostojna?
Finska TV se ne bo opravičila, vlada bo tožila