Vlada je sprejela tudi soglasje k omejitvam vpisa. Foto: RTV Slo
Vlada je sprejela tudi soglasje k omejitvam vpisa. Foto: RTV Slo
Minister Virant je predstavil uredbo o javnih naročilih. Foto: RTV Slo
Slovenija bo iz proračuna za ukrepe kmetijske razvojne politike namenila 530 milijonov tolarjev. Foto: RTV Slo

Skupaj bo na vseh treh univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih v študijskem letu 2005/2006 na voljo 24.794 vpisnih mest, od tega 16.385 za redni študij.

Vpisna mesta so med drugim povečali za študij praktične matematike v Ljubljani in na vseh treh visokih šolah za zdravstvo. Na razpis za vpis se je prijavilo 27.131 kandidatov, kar nekaj pa jih je prijavi oddalo tako za univerzo kot za zasebne zavode.

Vlada je izdala soglasje k omejitvi vpisa za 102 redna študijska programa in za 11 izrednih.

Še bolj racionalizirati javna naročila
Vlada je sprejela tudi spremembe uredbe o skupnih javnih naročilih za potrebe upravnih organov, s katero želijo naročila še bolj racionalizirati. Osrednji organ, ki bo usklajeval naročila, bo ministrstvo za javno upravo. Uredba tudi določa, za katero blago in storitve se bodo po novem izvajali postopki skupnega javnega naročanja za celotno javno upravo - med drugim gre za storitve letalskega prevoza na relaciji Ljubljana-Bruselj ter storitve mobilne telefonije in nakup mobilnih aparatov.


Za kmetijstvo 530 milijonov
Ministri so za ukrepe kmetijske razvojne politike za leti 2005 in 2006 namenili nekaj manj kot 530 milijonov tolarjev, vendar tu uredba ne vsebuje programov, ki jih sofinancira Evropska unija.

Vlada je pripravila spremembi zakona o političnih strankah in eksplozivih, ki sta bili potrebni zaradi uskladitve z zakonom o prekrških. Poleg tega so področje političnih strank uvrstili v pristojnost notranjega ministrstva.