Predsednik Sviza Branimir Štrukelj svari pred optimizmom, ki po njegovem ni na mestu. Foto: BoBo
Predsednik Sviza Branimir Štrukelj svari pred optimizmom, ki po njegovem ni na mestu. Foto: BoBo
Pogajanja sindikatov in javnega sektorja in vlade o plačah

Vlada in sindikati javnega sektorja so na četrtkovih pogajanjih, ki so se zavlekla pozno v noč, dosegli pomembne premike pri zbliževanju stališč o varčevalnih ukrepih. Tako sindikalisti kot vladni pogajalci poudarjajo, da so že bližje dogovoru. Vlada v ponedeljek pričakuje parafiranje sporazuma, vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa pravi, da je to zgolj možnost.

Glavni pogajalec vladne strani, minister za notranje zadeve Gregor Virant, pa je prepričan, da bo dogovor v ponedeljek parafiran. "Narazen smo za dlako in ne vidim nobenega pomembnega razloga, da se v ponedeljek ne bi dokončno dogovorili," je dejal.

Vlada naj bi sicer iz varčevalnih ukrepov umaknila rez v dodatek na delovno dobo, popustila pa naj bi tudi pri vplačilih za dodatno pokojninsko zavarovanje in datumu izplačila napredovanj.

Štrukelj: Prišlo je do približevanj
Po besedah Štruklja so bila četrtkova pogajanja verjetno najnapornejša do zdaj. Kot je pojasnil po koncu pogajanj, je prišlo do zbliževanj, a podrobnosti o ukrepih ali njihovi finančni teži za zdaj ne vladna in ne sindikalna stran ne želita razkriti.

Štrukelj je po današnjih pogajanjih povedal, da so sicer izračune razčistili v celoti, a če se želijo dogovoriti, je treba na obeh straneh poiskati dodatne kompromisne predloge.

Vlada je dogovor s sindikati želela doseči že v četrtek zaradi predvidenega pošiljanja reformnih dokumentov v Bruselj, saj bi bila informacija o dogovoru glede varčevalnih ukrepov v javnem sektorju pozitiven signal. A po Štrukljevih besedah pogojev za to, da bi vladno željo izpolnili, na sindikalni strani ni bilo.

Virant je dejal, da je ključno pokazati Bruslju, koliko denarja je oziroma bo vlada privarčevala letos in prihodnje leto.

Stvari ostajajo odprte
Po Štrukljevem mnenju obe strani delata primerne korake pri zbliževanju stališč. Na vprašanje, ali sindikati popuščajo v isti meri kot vlada, pa je Štrukelj odgovoril, da tega sicer niso tehtali, a da se "od daleč" zdi tako.

Virant je potrdil dogovor s sindikalno stranjo, da o podrobnostih ne bodo govorili, dokler ne bo vse dokončno dogovorjeno in parafirano.

Virant pripravlja teren za Čuferja
Virant je sicer pojasnil, da bi, če bi s sindikati danes dosegli in parafirali dogovor, minister za finance Uroš Čufer v ponedeljek evrski skupini ob predstavitvi finančnega in gospodarskega programa vlade "mirne duše" posredoval tudi dogovor o varčevalnih ukrepih in tako pokazal, da se s socialnim dialogom da doseči javnofinančno vzdržno plačno maso.

Virant je že večkrat poudaril, da verjame v dogovor s sindikati najpozneje do prihodnje srede, tako da bi vlada dogovor potrdila na četrtkovi seji, o črnih scenarijih pa minister ne želi razmišljati. "Moramo se dogovoriti," je povedal.

Pogajanja vlade in sindikatov se nadaljujejo v petek opoldne, še predtem pa se bodo sindikati sestali posebej.

Pogajanja sindikatov in javnega sektorja in vlade o plačah