Foto: BoBo
Foto: BoBo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po podpisu sporazuma dejal, da gre za velik korak k umiritvi razmer v zdravstvu. Ob tem se je zahvalil sindikatom, saj da so skupaj z vladno stranjo, čeprav ni bilo lahko, na koncu pokazali, da jim je mar. Minister za delo Luka Mesec je dodal, da sporazum vidi kot temeljni kamen za nadaljnje urejanje razmer v prihodnjem letu.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je izrazila prepričanje, da gre za pomemben korak, in tudi sama poudarila, da strani v prihodnjem letu čaka veliko dela.

Standardi in normativi do 1. aprila

Vlada se je v sporazumu zavezala, da bodo do 1. aprila sprejeti tudi preostali kadrovski standardi in normativi za zaposlene v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva oziroma v zdravstveni negi.

O merilih in višini sredstev vladnega projekta pogajanja še tečejo, zato ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik višine dodatkov za zaposlene v plačni skupini J ni želela napovedovati.

Ob tem sta sindikalna in vladna stran podpisali tudi anekse h kolektivnim pogodbam za dejavnost zdravstva in socialnega varstva, za zaposlene v zdravstveni negi in aneks k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Danes podpisani dvigi plač bodo državo v prihodnjem letu po besedah ministrice stali približno 50 milijonov evrov.

Podpisan sporazum večini zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki so predmet sporazuma, v letu 2023 prinaša od dva do štiri dodatne plačne razrede, še enega dodatnega pa dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja.

Višje plače za mlade zdravnike

Čeprav so v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vladnemu predlogu o odpravi plačnih nesorazmerij oziroma dvigu plač nasprotovali, ker da predlog ustvarja nova plačna nesorazmerja, ter za 11. januar napovedali stavko in jih na podpis ni bilo, podpisan dogovor velja tudi za zdravnike in zobozdravnike.

Tako se večini mladih zdravnikov obeta dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju), večji del izkušenih zdravnikov specialistov pa bo deležen skupno dveh dodatnih plačnih razredov.

Po dogovoru bodo zaposleni, ki se jim obeta en dodatni plačni razred, tega prejeli aprila prihodnje leto, prav tako zaposleni v plačni podskupini E1, ki bodo prejeli dva dodatna plačna razreda.

Javni uslužbenci v podskupinah E2, E4, F1 in F2, ki bodo prejeli dva dodatna plačna razreda, bodo enega prejeli januarja, drugega pa aprila.

Zaposlenim iz teh podskupin in podskupine E1, ki bodo prejeli tri ali več dodatnih plačnih razredov, pa se bo plača za dva razreda zvišala januarja, preostanek pa aprila.

Delovna mesta, ki se bodo na podlagi sporazuma uvrstila v 48. plačni razred ali višje, bodo zvišanja plač v celotni deležna aprila.

Vladna in sindikalna stran sta se v sporazumu zavezali, da bosta preostala odprta vprašanja na področju plačnega sistema ter sprejetje standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu urejali v okviru usklajevanj o sistemskih spremembah plačnega sistema.

Sindikati, podpisniki tega sporazuma, so se zavezali, da bodo z današnjim dnem ustavili vse stavkovne dejavnosti. Ob tem pa še, da do posameznih rokov izvedbe ukrepov ne bodo sprožili nobenih stavkovnih dejavnosti.

Dogovor o plačah v zdravstvu