Sprememba zakona je potrebna, saj ŠOS noče najeti posojila, ki je predmet prvotnega zakona. Foto: RTV SLO
Sprememba zakona je potrebna, saj ŠOS noče najeti posojila, ki je predmet prvotnega zakona. Foto: RTV SLO
Vlada RS-a
Vlada je dala soglasje tudi k odredbi o številu mest državnih tožilcev in njihovih pomočnikov. Foto: RTV SLO
Slovenski častnik odhaja v predstavništvo Nata v Beograd. Foto: EPA
Kmetijske subvencije
21.000 hektarjev kmetijskih gospodarstev deluje v nenaklonjenem naravnem okolju. Foto: EPA
Črna gora
Priznanju EU-ja bo sledilo slovensko. Foto: EPA

Ta bo omogočila poenostavitev zbiranja sredstev dodatne koncesije neposredno od organizacij, ki posredujejo dela za dijake in študente. Organizacije bodo v primeru potrditve zakonske novele v DZ-ju sredstva enkrat na mesec odvajale v sklad ministrstva za visoko šolstvo.

V DZ roma tudi novela zakona o poroštvu države za posojila univerz v Ljubljani in Mariboru ter ŠOS-a, najeta za gradnjo študentskih domov. S tem naj bi bilo še letos omogočeno dokončanje namestitve za dodatnih 800 študentov v Ljubljani in nadaljevanje obnove starega doma v Mariboru.

Med drugim so bili potrjeni še program izobraževanja odraslih, energetska bilanca Republike Slovenije za leto 2006 in uredba o označevanju nepremičnin.

Program permanentnega izobraževanja
Izvajanje nacionalnega programa izobraževanja odraslih bo letos temeljilo na določenih prioritetnih aktivnostih s področja medresorskega, medregionalnega in ustvarjanja drugih partnerstev za načrtovanje, vlaganje in uresničevanje strategije vseživljenjskega učenja. Odrasli bodo sledeč programu spodbujani k udeležbi v izobraževalne procese, programi in dejavnosti pa bodo spremljani in ustrezno vrednoteni.

Uredba o označevanju stanovanj in poslovnih prostorov bo določala, da se na posebni oznaki vpiše številko stavbe iz katastra stavb in številko stanovanja ali poslovnega prostora. Označevanje je v pristojnosti upravnikov stavb oziroma lastnikov ali najemnikov, če prvi ne obstaja. Oznake je mogoče brezplačno pridobiti na pristojnih geodetskih upravah. Iz uredbe so izvzete enostanovanjske stavbe.

Plačila hendikepiranim kmetijam
Ministrski zbor je na 77. redni seji sprejel tudi uredbo o plačilih za kmetijska gospodarstva zaradi neugodnih naravnih razmer, ki med drugim določa upravičence in višino tovrstnih sredstev. V Sloveniji se nahaja 2.200 kmetijskih gospodarstev - skupaj obsegajo 21.000 hektarjev -, ki ležijo v izrazito neugodnih naravnih razmerah, niso pa vključena v shemo območij z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Skladno z uredbo je mogoče plačilo za najmanj 1 hektar, njegova višina pa glede na tip gospodarstva znaša od 6.000 do 19.000 tolarjev na hektar.

Državnemu zboru je vlada poslala predlog za priznanje neodvisne države Črne gore takoj po odločitvi pristojnega organa v okviru EU-ja. Svet EU-ja za splošne zadeve naj bi o tem razpravljal v ponedeljek. Zunanji ministri držav članic, ki sedijo v svetu, naj bi priznanje novonastale države podprli, je na konferenci za novinarje povedal slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

Plakete in krepitev sodelovanja v Natu
Vlada je sprejela tudi sklep o podelitvi 400 plaket pripadnikom civilne zaščite, gasilcev, aktivistov Rdečega križa in pripadnikom nujne medicinske pomoči, ki so leta 1991 aktivno sodelovali v procesu neposredne osamosvojitve slovenske države.

Sprejet je bil tudi predlog o prispevku v sklad zveze Nato za usposabljanje iraških varnostnih sil. Skladno z odločitvami pristojnih mednarodnih organizacij bo Slovenija v sklad že drugič prispevela 24 milijonov SIT. Prav tako pa naj bi bil v novoustanovljeno vojaško povezovalno pisarno Nata v Beograd poslan en slovenski častnik. Predstavništvo bo svoja vrata odprlo 1. septembra.

Vlada je s sklepom zagotovila sredstva za obnovo objektov v Posočju po potresu 12 junija 2004 v skupni vrednosti 307 milijonov SIT.

Omeniti velja še, da so ministri pooblastili ministra za promet Janeza Božiča za petkov podpis večstranskega sporazuma med Evropsko skupnostjo in njenimi državami članicami ter Republiko Albanijo, Bosno in Hercegovino, Republiko Bolgarijo, Republiko Hrvaško, Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo, Republiko Islandijo, Kraljevino Norveško, Romunijo, Srbijo in Črno goro in Začasno misijo Združenih narodov na Kosovu o vzpostavitvi skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA).