Vlada bo v Bruselj poslala predlog za imenovanje Vesela za komisarja, so sporočili iz premierjevega kabineta. Foto: BoBo
Vlada bo v Bruselj poslala predlog za imenovanje Vesela za komisarja, so sporočili iz premierjevega kabineta. Foto: BoBo

Komisarski kandidat Tomaž Vesel je v četrtek po predstavitvi v DZ-ju dobil podporo odbora DZ-ja za zadeve EU-ja. Njegovo kandidaturo je podprlo devet poslancev iz koalicijskih vrst, medtem ko so se poslanci opozicijskih SDS-a in NSi-ja pri glasovanju vzdržali.

Sorodna novica Odbor DZ-ja brez glasu proti podprl Tomaža Vesela za kandidata za evropskega komisarja

Odbor je sprejeto mnenje posredoval vladi, ki se je danes na dopisni seji seznanila z njim in sklenila, da Vesela tudi uradno predlaga za slovenskega člana Evropske komisije. Vlada je ob tem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve naložila, da predlog za imenovanje Vesela po diplomatski poti predloži pristojnim organom EU-ja.

"Kandidat za člana Evropske komisije Tomaž Vesel je v četrtek zelo uspešno opravil predstavitev v državnem zboru, z današnjo potrditvijo na vladi pa so izpolnjeni vsi pogoji, da ga Slovenija predlaga predsednici Evropske komisije," so izjavo premierja Roberta Goloba objavili na vladnem profilu X. Predsednik vlade je obenem prepričan, da bo komisarski kandidat s svojimi izkušnjami in strokovnostjo pomembno prispeval k uspešnemu delu Evropske komisije in zastopanju interesov Slovenije v EU-ju.

Vesel ne pričakuje zapletov od slovenskih evroposlancev

Vesel je četrtkovo podporo odbora DZ-ja označil za dobro popotnico. V nadaljevanju postopkov imenovanja prav tako ne pričakuje zapletov od slovenskih evroposlancev, s katerimi se namerava še sestati.

V predstavitvi v DZ-ju je sicer med drugim poudaril pomen sodelovanja z evropskimi in poslanci DZ-ja, saj da si brez tega dela ne predstavlja. Poudaril je merila za komisarja, kot jih opredeljuje lizbonska pogodba, zavezanost evropskim vrednotam, splošna usposobljenost in neodvisnost od nacionalnih držav, in dodal, da jih izpolnjuje.

Med pomembnimi vprašanji, ki čakajo EU, je navedel redefinicijo zelene politike, nevralgični vprašanji sta po njegovem mnenju med drugim tudi upravljanje nezakonitih migracij, debirokratizacija evropskih predpisov in konkurenčnost EU-ja.

Uradno še ni znano, kateri resor bi se lahko obetal Sloveniji, Vesel pa je doslej med preferencami poudarjal področja proračuna, administracije in širitve EU-ja. V predstavitvi v DZ-ju pa je poudaril tudi, da nepomembnega resorja v Evropski komisiji ni, je pa ta pred velikimi izzivi, ki jih bo lahko rešila s kompromisi.

Države članice imajo sicer za posredovanje imen komisarskih kandidatov čas do 30. avgusta, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa bo po napovedih pogovore s kandidati začela že sredi meseca. Če bo Vesela sprejela v svojo ekipo, bo moral ta jeseni prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Katere resorje so do zdaj pokrivali slovenski komisarji?

Sloveniji, ki je članica Evropske unije od 1. maja 2004, so sicer do zdaj pripadli različni resorji v Evropski komisiji. Prvih nekaj mesecev po vstopu v EU je evropski komisar iz Slovenije Janez Potočnik vodil resor za širitev EU-ja. Potočnik je bil zatem še dvakrat imenovan za evropskega komisarja, pri čemer je enkrat vodil resor za znanost in raziskave ter enkrat resor za okolje. Violeta Bulc je bila evropska komisarka za promet, v iztekajočem se mandatu pa Janez Lenarčič vodi resor za krizno upravljanje.