Če se bo izkazalo, da so zapleti v zvezi s krizo večji, bo vlada upočasnila ali na leto 2010 prestavila nekatere investicije. Foto: MMC RTV SLO
Če se bo izkazalo, da so zapleti v zvezi s krizo večji, bo vlada upočasnila ali na leto 2010 prestavila nekatere investicije. Foto: MMC RTV SLO
Vlada bo varčevala, da bi zmanjšala primanjkljaj
Prvi mož policije je Janko Goršek

Vlada tako predvideva zmanjšanje materialnih stroškov, ki so v preteklih letih narasli za petino. Na področju plač v javnem sektorju je dogovorjeno, da se bodo plače povečevale počasneje, kot je bilo dogovorjeno med podpisom kolektivnih pogodb. Poleg tega so se ministri zavezali, da bodo na ministrstvih sami pisali zakone in tako zmanjšali stroške avtorskih honorarjev, pripravili pa bodo tudi uredbo o reprezentanci, zmanjšali stroške prevozov in telefonov ter državnih proslav. V stroške prehrane v menzah državne uprave bodo v polni meri vključili variabilne stroške in upoštevali obseg nadomestila za prehrano.

Skupaj z znižanjem investicij države naj bi to Slovenijo približalo triodstotnemu primanjkljaju, je dejal minister za finance France Križanič. Predlog rebalansa proračuna, ki naj bi ga vlada sprejela prihodnji teden, trenutno namreč predvideva več kot 3,5 odstotka BDP-ja primanjkljaja, tako da vlado čaka še nekaj varčevalnih akcij.

Križanič: Če bo primanjkljaj desetino odstotka višji od treh odstotkov, to ne bo težava, če bo vlada imela načrt
Na ministrstvu za finance so tako pripravili tudi novo oceno proračunskih prihodkov, ki naj bi letos znašali 8,54 milijarde evrov, kar je 445 milijonov evrov manj kot v veljavnem proračunu ter 287 milijonov evrov manj kot januarja sprejetih izhodiščih za pripravo rebalansa. Odhodki pa se v primerjavi z veljavnim proračunom povečujejo za 775 milijonov evrov, na 9,89 milijarde evrov. Povečanje gre tako na račun premalo načrtovanih sredstev v državnem proračunu v višini 513 milijonov evrov, novih ukrepov za blažitev gospodarske krize v višini 386 milijonov evrov ter upoštevanje mnenja Računskega sodišča glede telekomunikacij v višini 50 milijonov evrov.

Križanič je pojasnil, da so vladni varčevalni ukrepi usmerjeni v to, da ima Slovenija vzdržen primanjkljaj, torej okoli treh odstotkov BDP-ja. Če bo kakšno desetinko odstotka višji in bo država imela načrt, da ga spravi nazaj pod tri odstotke, potem to ne bo problem. Če pa bo kriza res globoka, pa primanjkljaj lahko znaša tudi do štiri odstotke, je dejal Križanič. Rebalans proračuna predvideva tudi za en evro višjo RTV-naročnino, po Križaničevem mnenju pa so rezerve še v trošarinah za goriva.

Vlada je poleg tega predlagala še pet ukrepov javnim zavodom, KAD-u, SOD-u in javnemu sektorju v celoti, da sami ukrepajo enako, zagotovijo pa naj tudi omejevanje plač in nagrad.

Policijo bo vodil Janko Goršek
Vlada je Janka Gorška za generalnega direktorja policije imenovala z 19. februarjem za šest mesecev. Goršek je do zdaj opravljal funkcijo direktorja PU Celje. Svojo kariero je Goršek začel v policijskih vrstah kot kadet, pozneje je bil policist, kriminalist, kriminalistični inštruktor in vodja kriminalistov za organizirano kriminaliteto na PU Celje. Na podiplomskem študiju na fakulteti za varnostne vede je pridobil naziv specialist kriminalističnega preiskovanja.

Vlada je na seji sprejela tudi spremembe zakona o dohodnini, katerih namen je omogočiti uveljavljanje investicijske olajšave za leta 2008, 2009, 2010 tudi za investicije v avtobuse in tovorna vozila, ki se zdaj ne štejejo za opremo za investicije, za katere se lahko uveljavlja olajšava.

A. M.

Vlada bo varčevala, da bi zmanjšala primanjkljaj
Prvi mož policije je Janko Goršek