Vlada je sprejela strategijo razvoja primarnega zdravstva. Foto: BoBo
Vlada je sprejela strategijo razvoja primarnega zdravstva. Foto: BoBo

Med strateškimi cilji je vlada v strategiji, ki so jo sprejeli na seji na Brdu pri Kranju, navedla: pravično dostopnost do zdravstvenih storitev čim bližje posameznikovega bivališča, usmerjenost v preventivno zdravstveno varstvo in vseživljenjski pristop, vključenost in opolnomočenje posameznikov ter družbe, integrirano obravnavo pacienta, zagotavljanje kakovostne in varne obravnave pacienta, učinkovito upravljanje in vodenje, finančne spodbude in vlaganje v infrastrukturo, vlaganje v kadrovske vire in ustrezne delovne razmere, razvoj raziskovalne dejavnosti ter digitalno preobrazbo za podporo procesov zdravstvene obravnave.

V sporočilu za javnost po seji vlade so na ministrstvu za zdravje navedli, da je pandemija covida-19 še dodatno razkrila obstoječe pomanjkljivosti in obremenitve zdravstvenih sistemov po vsem svetu, vključno s Slovenijo. Ob tem pa se vlada "zaveda pomembnosti močnega primarnega zdravstvenega varstva, ki lahko z nižjimi stroški kot sekundarno in terciarno zdravstveno varstvo bistveno izboljša zdravstvene izide, zmanjšuje potrebo po bolnišnični obravnavi in povečuje zadovoljstvo pacientov".

"Primarno zdravstveno varstvo predstavlja temelj zdravstva in je ključni odgovor na spremenjene potrebe prebivalstva. Strategija predvideva krepitev organizacijskih struktur, nadgradnjo sistema obravnave pacientov ter vzpostavitev usmerjevalnega odbora, ki bo spremljal in usklajeval izvajanje strateških ukrepov," so našteli.

Ministrstvo za zdravje bo v sodelovanju z drugimi pristojnimi organi pripravilo akcijske načrte za izvedbo strategije v več fazah. Prvi akcijski načrt za leti 2025 in 2026 bo vključeval konkretne ukrepe, ki bodo zagotovili boljšo dostopnost in kakovost zdravstvenih storitev na primarni ravni ter vzpostavili bolj spodbudno delovno okolje za zdravstvene delavce.
Slovenija se s sprejetjem te strategije zavezuje k trajnostnemu in inovativnemu razvoju primarnega zdravstvenega varstva, ki bo temeljil na mednarodno priznanih dobrih praksah in usmeritvah Svetovne zdravstvene organizacije, še piše v sporočilu.

Imenovan sekretar Iztok Kos

Vlada je na seji s funkcije državne sekretarke na ministrstvu za zdravje razrešila Evo Vodnik in na njeno mesto imenovala zdravnika Iztoka Kosa, so sporočili po seji vlade. Vlada je Evo Vodnik razrešila na njeno prošnjo, Kosa pa imenovala na predlog ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel.

Iztok Kos je zdravnik specialist patolog, zaposlen na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Ljubljana. Pred tem je več let delal v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Leta 2022 je bil vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje, med letoma 2017 in 2023 pa je bil generalni sekretar na Zdravniški zbornici Slovenije.

Sprejeti zakon za večjo varnost potrošnikov

Vlada je sprejela tudi predlog zakona o izvajanju uredbe o splošni varnosti proizvodov, ki razveljavlja in nadomešča trenutno veljavni zakon o splošni varnosti proizvodov. Kot so sporočili z gospodarskega ministrstva, želijo kupcem med drugim zagotoviti zadostna sredstva za uveljavljanje pravice do varnih izdelkov.

Kot so pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, je bilo treba glede na razvoj v povezavi z novimi tehnologijami in spletno prodajo dosedanjo evropsko direktivo o splošni varnosti proizvodov revidirati in posodobiti. Ob upoštevanju tega je bila lani sprejeta nova evropska uredba o splošni varnosti proizvodov, s katero se izboljša skladnost z razvojem harmonizacijske zakonodaje EU-ja in zakonodaje o standardizaciji, boljše delovanje odpoklica proizvodov iz varnostnih razlogov ter jasnejši okvir za proizvode, podobne živilom.

Cilj predloga zakona je tako v slovenskem pravnem redu zagotoviti učinkovito izvajanje evropske uredbe, ki se uporablja neposredno, in s tem zagotoviti varnost potrošniških proizvodov. "Nevarni proizvodi imajo lahko zelo negativne posledice za potrošnike in državljane. Vsi potrošniki, vključno z najbolj ranljivimi, kot so otroci, starejši ali invalidi, imajo pravico do varnih proizvodov. Predlog zakona zato želi potrošnikom zagotoviti zadostna sredstva za uveljavljanje te pravice, pristojnim organom za nadzor trga pa ustrezne instrumente in ukrepe za izvrševanje določb uredbe in predloga zakona," so poudarili na ministrstvu.

Predlog zakona je po njihovih navedbah krovni sistemski predpis na področju splošne varnosti proizvodov. V skladu s tem je pripravljen na način, da določa obveznosti, pooblastila, ukrepe in globe ter ustvarja potrebne pravne podlage za podrobnejše urejanje področja. V predlogu zakona se za izvajanje evropske uredbe določajo obveznosti gospodarskih subjektov in ponudnikov spletnih tržnic glede zagotavljanja splošne varnosti proizvodov, pristojni organi za nadzor nad izpolnjevanjem določb tega zakona in izvajanjem uredbe, njihova pooblastila in ukrepi ter prekrški in globe v zvezi z izvajanjem uredbe.