Savinjsko-šaleško regijo pri razvoju ovirajo predvsem slabe prometne povezave. Foto: RTV SLO
Savinjsko-šaleško regijo pri razvoju ovirajo predvsem slabe prometne povezave. Foto: RTV SLO
TE Šoštanj
Janša ne izključuje pritegnitve zasebnega kapitala v financiranje naložb v TE Šoštanj. Foto: RTV SLO
Premier Janez Janša
Janez Janša se je z vladnim kabinetom mudil na delovnem obisku v savinjsko-šaleški regiji. Foto: RTV SLO

Po Janševem prepričanju je izboljšanje prometne infrastrukture ključnega pomena za hitrejši razvoj regije, ki ima po premierjevih besedah še veliko razvojnih možnosti.

Janša še meni, da pomembno razvojno nišo v regiji predstavljajo mala in srednja podjetja, ki lahko dajejo večji poudarek inovacijam, raziskavam in razvoju, in katerih delež je v primerjavi s preostalo Slovenijo podpovprečen.

Iskanje rešitve za Šoštanj
Predsednik vlade je na novinarski konferenci v Velenju opozoril tudi na načrtovanje investiranja Termoelektrarne Šoštanj, kar bo ena pomembnejših bodočih odločitev v regiji.

Janša meni, da Termoelektrarna Šoštanj, na katero je vezana tudi usoda Premogovnika Velenje, v tem trenutku predstavlja nezamenljiv vir električne energije in zanjo praktično ni alternative.

Po Janševem mnenju bi morala iti odločitev o zagotovitvi 10 milijard tolarjev za investiranje prihodnjih projektov v elektrarni v smeri, ki ne bi obremenjavala javnih financ, pri čemer ni izključena pritegnitev zasebnega kapitala.

Podpora lastni pokrajini
Premier je tudi podprl prizadevanja občin v savinjsko-šaleški regiji, ki si želijo v procesu regionalizacije in ustanovitve 12 pokrajin svojo pokrajino.

Zupan z gospodarstveniki
Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan pa se je v Velenju srečal s predstavniki več kot tridesetih najbolj inovativnih malih in srednjih podjetij tega območja. S sogovorniki se je pogovarjal o razvojnih možnostih regije.

Za konec še koncert
Predsednik vlade in vladna delegacija so obisk nadaljevali z udeležitvijo na odprtju novozgrajenega mostu čez Savinjo, pred odhodom iz regije pa so se v Gornjem Gradu srečali z župani, gospodarstveniki, poslanci in državnimi svetniki.

Velenjski župan Srečko Meh je ob predstavitvi težav v regiji povedal, da je v savinjsko-šaleški regiji preveč velikih podjetij in premalo srednjih in malih. Prav tako po njegovem ni pomembno, ali bo Slovenija imela 13 ali 14 pokrajin, ampak da regija oblikuje nekatera izhodišča, ki bodo pripomogla k hitrejšemu razvoju.

Za konec se je vladna delegacija udeležila še koncerta simfonikov Slovenske filharmonije v počastitev dneva državnosti v gornjegrajski katedrali.