Predlog bo poslan v državni zbor za obravnavo po rednem postopku. Foto: RTV Slo
Predlog bo poslan v državni zbor za obravnavo po rednem postopku. Foto: RTV Slo
Odškodninski zahtevek Vege je vlada zavrnila. Foto: epa
Dodatek za rekreacijo bo višji za 8.621 tolarjev. Foto: RTV Slo
Iskanje dela na študentskem servisu.
Študentska akontacija za zneske do 74.000 SIT naj bi bila odpravljena. Foto: RTV Slo

Kot je znano, je Western Wireless, ki v Sloveniji nastopa pod blagovno znako Vega, zaradi domnevno neučinkovite konkurence na slovenskem trgu zahteval za skoraj 41 milijard tolarjev odškodnine.

Če se država z njim ne bi sporazumela, pa bo zahtevek romal na sodišče, kjer bo ameriški operater zahteval vračilo vrednosti celotnega projekta, in sicer skoraj 81 milijard tolarjev. V odvetniški pisarni Senica, ki zastopa Western Wireless, vladne odločitve do prejetja uradnega obvestila ne bodo komentirali, je poročal Radio Slovenija.

Pokojninske spremembe
Sprejeta novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predvideva, da se pokojnine dvakrat letno usklajujejo z rastjo plač, in sicer novembra in februarja.

Upokojenci naj bi poleg usklajene pokojnine za februar dobili še poračun uskladitve za januar, ob koncu novembra pa še poračun uskladitve za vse mesece od 1. januarja tekočega leta, torej za deset mesecev.

Novela zakona predvideva tudi spremembe pri vodenju Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki bo odslej imel en organ upravljanja, svet zavoda, kjer bodo zastopani predstavniki ustanovitelja, uporabniki, upokojenci in delodajalci.

Spremembe pri plačah
Novost pri zakonu o plačah v javnem sektorju pa je dogovor o javnosti zaslužkov zaposlenih v javnem sektorju, tudi tistih z individualnimi pogodbami. S predlaganimi spremembami bo vlada uvedla sankcije za nezakonito izplačane plače, preprečila tako imenovane ekscesne plače direktorjev in zagotovila javnost plač vseh funkcionarjev in uslužbencev v javnem sektorju.

Pokojninsko novelo bo vlada poslala v državni zbor za obravnavo po rednem postopku, novelo zakona o plačah javnem sektorju pa po nujnem.

Delna odprava akontacije
Vlada je sprejela tudi mnenje k predlogu zakona o dohodnini, ki so ga v državni zbor vložili študenti. Predlaga, da se odpravi medletna akontacija dohodnine od dohodkov prek študentske napotnice, ki ne presegajo 74.000 tolarjev.

Prihranki z drugačno ureditvijo javnih naročil
Ministri so obravnavali tudi spremembe uredbe o izvedbi postopka javnih naročil ter določila, za katero blago in storitve se bodo po novem izvajali postopki skupnega javnega naročanja za celotno javno upravo. S tem si vlada obeta precejšnje prihranke.