Jožef Školč je dejal, da so se dogovorili, da se bodo o zakonu o žrtvah vojnega nasilja usklajevali jeseni, zato se LDS ni pridružil nedavnim kritikam DeSUS-a in SD-ja. Foto: RTV  SLO
Jožef Školč je dejal, da so se dogovorili, da se bodo o zakonu o žrtvah vojnega nasilja usklajevali jeseni, zato se LDS ni pridružil nedavnim kritikam DeSUS-a in SD-ja. Foto: RTV SLO
Jožef Školč o vojnem zakonu

Jožef Školč je za MMC povedal, da so predlagateljem že sporočili, da besedila v tej obliki ne morejo podpreti. Svojih stališč še ne bodo predstavili javnosti, saj bi bilo zdaj "nepotrebno in preuranjeno biti plat zvona", je še povedal Školč.

Glede grožnje DeSUS-a, da bodo v primeru potrditve novele brez soglasja stranke iz koalicije izstopili, je Jožef Školč dejal, da je to stvar koalicije in strank, ki so z vlado podpisale sporazume o nenapadanju in sodelovanju. V LDS-u pa izstopa DeSUS-a gotovo ne bi obžalovali, je še povedal Školč.

Sporen je 6. člen
DeSUS-u in SD-ju se zdi posebej sporen 6. člen predlagane novele, ki je bil sporen že ob lanskem usklajevanju. Člen je bil že večkrat spremenjen, saj mu je že od vsega začetka nasprotoval DeSUS. Tako DeSUS kot SDS menita, da naj bi bile do pravic žrtev vojnega nasilja upravičeni tudi ljudje, ki so sodelovali z okupatorjem.

SDS trdi, da vsebinskih pripomb na novelo niso dobili, in pravijo, da 6. člen omenja "ideološko in sistemsko" prezrte žrtve. Tudi v NSi trdijo, da konkretnih pripomb glede vsebine niso dobili, da pa so se še pripravljeni pogovarjati in usklajevati.

Jožef Školč o vojnem zakonu