Največji skok je glede na zadnjo razsikavo Mediane uspel SD-ju, ki je z SDS-om skorajda povsem izenačen. Foto: MMC RTV SLO
Največji skok je glede na zadnjo razsikavo Mediane uspel SD-ju, ki je z SDS-om skorajda povsem izenačen. Foto: MMC RTV SLO
Anketa
Če bi državljani v nedeljo volili v DZ, se SLS ne bi prebil v parlament. Foto: MMC RTV SLO

Po najnovejši raziskavi, ki jo je naročila RTV Slovenija in je potekala med 25. in 27. majem, je torej največji skok uspel SD-ju. Glede na izide Mediane, objavljene pred 14 dnevi, je namreč pridobil 3,2 odstotni točki, SDS pa 1,3 odstotne točke. Razlika med deležema glasov za obe največji parlamenatrni stranki se je zmanjšala z 1,8 na 0,1 odstotne točke.


NSi v parlament, SLS iz njega

Kot kažejo odgovori 610 polnoletnih anketirancev, bi se v parlament prebilo sedem strank. Poleg že omenjenih SDS-a in SD-ja še Zares (8,9 odstotka), SNS (6,7 odstotka), DeSUS (6,6 odstotka), LDS (4,6 odstotka) in NSi (4 odstotke). To pomeni, da bi NSi in SLS zamenjala vlogi, saj bi SLS z 2,9 odstotka glasov ostal pred vrati hrama demokracije.

Vabljeni tudi k branju povzetkov raziskave o evropskih volitvah:
Na volitve tretjina, Zver še izboljšal položaj

Med 610 vprašanimi jih sicer 7,8 odstotka ne ve, koga bi volilo, 4,4 odstotka jih ni želelo odgovoriti, 12,3 odstotka pa jih sploh ne bi šlo na volitve.

Dopustovanje na Hrvaškem?
Mediana je sodelujočim v raziskavi postavila tudi vprašanje, ali menijo, da bodo Slovenci zaradi napetega ozračja s Hrvaško manj dopustovali v sosednji državi. 54 odstotkov jih je menilo, da ne, da se ne bo nič spremenilo; 44,6 odstotka jih je odgovorilo z da, 1,4 odstotka pa jih je dejalo, da bo dopustovanja na Hrvaškem celo več.

Ena od tem ankete je bilo tudi prepovedovanje podaljševanja kreditov za menedžerske prevzeme tistim bankam, ki prejmejo državna poroštva. 54,6 odstotka anketirancev se je strinjalo s prepovedjo. Za je tudi 6,1 odstotka vprašanih, ki so ob tem dejali, da je potrebno dopustiti izjeme. "Ne" se je glasil odgovor pri 23,7 odstotka vprašanih, "Ne vem" pa pri 15,6 odstotka sodelujočih.

M. N.