42 volišč je bilo odprtih od 7. do 19. ure. Foto: RTV SLO
42 volišč je bilo odprtih od 7. do 19. ure. Foto: RTV SLO
Volišče
Izide bo Republiška volilna komisija (RVK) zaradi velikonočnih praznikov objavila predvidoma najpozneje do 18. aprila. Foto: RTV SLO

Volivci so se izrekli za ustanovitev občin Rečica ob Savinji, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Šentrupert, Gorje in Log - Dragomer, niso pa podprli ustanovitev občin Spodnja Idrija, Rakek in Poljane. Posvetovalnih referendumov se je skupaj udeležilo 12.254 volilnih upravičencev oziroma 70,07 odstotka.

Nova občina Rečica ob Savinji se bo izločila iz občine Mozirje, Sveti Jurij v Slovenskih goricah se bo izločil iz občine Lenart, Šentrupert iz občine Trebnje, Gorje iz občine Bled in Log - Dragomer iz občine Vrhnika.

Neuradni izidi glasovanja in podrobni podatki o udeležbi, ki jih je sporočila Republiška volilna komisija.

Največ volivcev je glasovalo na Rakeku, Poljanah in na območju Poljane brez krajevne skupnosti Javorje, kjer je bila udeležba povsod nad 72-odstotna.

O ustanovitvi novih občin bodo sicer odločili poslanci, predvidoma še pred jesenskimi volitvami, a ti bodo najverjetneje, tako kot doslej, spoštovali voljo volivcev. Skupaj z 12 novimi občinami, ki so bile izglasovane na referendumih 30. januarja, bomo v Sloveniji po novem verjetno imeli 210 občin.

Uradni izidi do 18. aprila
Volivci so lahko na referendumu za nove občine glasovali tudi po pošti, če so bili v bolnišnici, zaporu ali priporu in domu za ostarele. Bolni so lahko pred volilnim odborom glasovali na svojem delu. Uradne izide bo RKV objavil najpozneje do 18. aprila.

Brez kršitev molka
Na referendumskih območjih je do 19. ure veljal volilni molk, ki se je začel v petek opolnoči. Dežurne službe na pristojnih upravnih enotah ali policiji niso poročale o kršitvah molka. Na glasovalni dan je bila na upravnih enotah organizirana dežurna služba za strokovno pomoč volivcem pri uresničevanju njihove volilne pravice.