Poslanka Tamara Vonta meni, da želi vlada očiščevati slovenski medijski prostor. Foto: BoBo
Poslanka Tamara Vonta meni, da želi vlada očiščevati slovenski medijski prostor. Foto: BoBo

Pozitivna Slovenija bo naredila vse, da prepreči zvišanje stopnje DDV-ja na časopise in revije, je danes pojasnila poslanka PS-ja Tamara Vonta. Ob tem je poudarila, da vlada zavaja, da tega formalno ni predlagala, saj naj bi bil ta predlog v internem gradivu vlade. Ob tem je izrazila prepričanje, da je ozadje te namere "očistiti medijski prostor tiskanih medijev, ki ovirajo vlado".

"Namera vlade, da zviša stopnjo DDV-ja na časopise in revije z najnižje na 20-odstotno, je nesprejemljiva. Vemo, kakšne so izkušnje s to vlado še iz zgodbe časopisne hiše Delo," je dejala poslanka Vonta. Ob tem je sicer pojasnila, da internega gradiva, ki naj bi to namero vlade vključevalo, sama ni videla, temveč naj bi ga videl eden izmed njenih poslanskih kolegov in kolegic.

Vonta ob tem ocenjuje, da tudi EU ne bo zadovoljen z morebitnim zvišanjem DDV-ja na časopise. Po njenih besedah imajo namreč vse evropske države ničelno ali pa izjemno nizko stopnjo DDV-ja na časopise in revije. 20-odstotno stopnjo DDV-ja pa naj bi imeli le Bolgarija in Madžarska.

Po njenem mnenju bi zvišanje stopnje DDV-ja najbolj prizadelo tiste tiskane medije, ki se že borijo za preživetje. To naj bi bilo povezano tudi z neprestanimi političnimi menjavami vodstva uprav. Ob tem je povedala, da namreč "dobro vemo, kaj pomenijo zadnje menjave na Delu in Večeru".