Nacionalni preiskovalni urad, ki je dobil s sprejetjem dopolnitve zakona o policiji pogoje za delovanje, vodi Robert Črepinko. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Nacionalni preiskovalni urad, ki je dobil s sprejetjem dopolnitve zakona o policiji pogoje za delovanje, vodi Robert Črepinko. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
NPU preskočil še zadnjo oviro

V razpravi o zakonu so koalicijske poslanske skupine dopolnitve podpirale, medtem ko so v opoziciji opozarjali na politizacijo policije, s 27 glasovi za in 46 proti pa so zavrnil vsa štiri dopolnila, ki so jih predlagali v SDS-u.

Direktor neodvisen, z letnimi poročili bo seznanjal DZ in vlado
Notranja ministrica Katarina Kresal je med novostmi, ki jih prinašajo dopolnitve zakona, izpostavila ureditev imenovanja in razrešitve direktorja NPU-ja in neodvisnost direktorja pri izboru zadev, ki jih bo urad prevzel v obravnavo. Dopolnitve po njenih besedah urejajo tudi vključevanje zunanjih strokovnjakov v delo NPU-ja, direktor pa bo moral zaradi preverjanja učinkovitosti o delu urada z letnimi poročili seznanjati DZ in vlado.

Poslanci koalicije so že v razpravi napovedali podporo dopolnitvam. Anton Colarič (SD) je tako izpostavil, da se z njimi vzpostavlja "institucionalni okvir za kvalitativni in trajnostni preskok na področju omejevanja kriminalitete in korupcije ter drugih oblik kaznivih dejanj".

Letos se šestletni mandat izteče predsedniku Komisije za preprečevanje korupcije Dragu Kosu, ki se je omenjal za enega izmed mogočih direktorjev NPU-ja. Kos je dejal, da se do zdaj o tem ni z nikomer resno pogovarjal in če bi mu ponudili to mesto bi bilo po njegovih besedah treba "upoštevati vse elemente, ki vplivajo na takšno odločitev". Kriminalistično delo mu je sicer pri srcu, ampak vprašanje je, koliko ima resno kriminalistično delo ta trenutek v tej državi možnosti, da bi pripeljalo do kakšnih rezultatov.

"Odgovornost direktorja ministrici kaže na politizacijo policije"
Na drugi strani pa je poslanec SDS-a Vinko Gorenak opozaril, da vodja NPU-ja ni odgovoren za svoje delo niti direktorju kriminalistične policije niti direktorju policije, pač pa neposredno ministrici. Gorenak v teh dopolnitvah zakona zato vidi politizacijo policije. Zato je z dopolnili, ki so bila sicer zavrnjena, med drugim predlagal, da bi bil vodja NPU-ja podrejen direktorju policije. Proti dopolnitvam so se izrekle tudi preostale opozicijske poslanske skupine.

NPU preskočil še zadnjo oviro