Agencija za zavarovalni nadzor očita Vzajemni nezakonito ravnanje. Foto: RTV SLO
Agencija za zavarovalni nadzor očita Vzajemni nezakonito ravnanje. Foto: RTV SLO

Časopis Dnevnik piše, da naj bi zavarovalnica z odprtjem osebnih računov za svoje člane kršila zakon o zavarovalništvu.

Zagotavljanje deleža v certifikatih naj bi bilo namreč nezakonito, saj so sredstva na osebnih računih njene varnostne rezerve, ki se ne morejo deliti med zavarovance.

Agencija od Vzajemne zahteva, da razveljavi spremembe statuta, ki se nanašajo na odprtje osebnih računov in da ji odgovore glede tega pošlje v osmih dneh. O zapletih mora obvestiti tudi zavarovance.

Vzajemna: V skladu z zakonom
Vzajemna na ugotovitve agencije odgovarja, da je bila zavarovalnica ustanovljena v skladu z zakonom, ki pravi, da je družba za vzajemno zavarovanje last članov družbe. Nepravično bi bilo, če bi država članom odvzela to njihovo last in zavarovalnico podržavila, pravijo v Vzajemni.

Predstavniki zavarovalnice dodajajo, da si želijo transparentne ureditve lastništva Vzajemne in da njeni člani ob preoblikovanju v delniško družbo dobijo delnice v najkrajšem možnem času, zavarovalnica pa vstopi na borzo.

Vzajemna namerava proti agenciji sprožiti ustrezne pravne postopke, če bo ta s svojimi sklepi zavlačevala postopek preoblikovanja v delniško družbo.