Spor med lekarnami in Vzajemno se vleče že dober mesec. Foto: EPA
Spor med lekarnami in Vzajemno se vleče že dober mesec. Foto: EPA

Od lekarn pričakujemo samo to, da nam izdajajo račune, iz katerih je razvidno, kaj s posameznim računom plačujemo.

Vzajemna
Vzajemna plačala lekarnam

Lekarnam so plačali 1,5 milijona evrov, da bi začasno rešili nastali nesporazum, hkrati pa so proti Celjskim lekarnam vložili tožbo, s katero zahtevajo, da jim posredujejo podatke, ki jih je v sklepu določilo tudi ministrstvo za zdravje.

Vzajemna je tudi predlagala, da sodišče izda začasne odredbe o dolžnosti pošiljanja teh 14 podatkov, ker naj bi sicer nastala nenadomestljiva škoda. Zavarovalnica podobne tožbe napoveduje tudi proti drugim lekarnam, če ji zdaj, ko so dobile zahtevana plačila, ne bodo posredovale pravilno izdanih računov z zahtevanimi podatki.

Pet lekarn s Celjskega, ki so napovedale zaračunavanje, je že pred časom posredovale podatke, zato jim je Vzajemna skladno s sklepom ministra stroške za zdravila že prej poravnala.

Od ponedeljka ne bo treba doplačevati za zdravila
V Celjskih lekarnah so zagotovili, da zavarovancem v ponedeljek ne bo treba doplačevati za zdravilla. Minister Bručan sicer zapleta ni komentiral.

Nesoglasje med lekarnami in zavarovalnico sega v četrtek, ko niso uspelo zgladiti spora z glede plačevanja opravljenih lekarniških storitev. 12 lekarn s Celjskega je zato napovedalo, da bodo v ponedeljek začele zavarovancem zaračunavati za izdana zdravila, saj jim Vzajemna noče plačevati provizije, ki je višja od zakonsko določenega 0,75 odstotka.

Lekarne poudarjajo, da takšna provizija ne omogoča dovolj sredstev za izvajanje obveznosti lekarn iz obveznega zavarovanja. O tem bodo najverjetneje razpravljali tudi na rednem mesečnem sestanku Sekcije javnih zavodov Lekarniške zbornice Slovenije.

Spor se vleče že več kot en mesec. Po zakonu o izravnalnih shemah Vzajemna zahteva od lekarn 14 podatkov, na podlagi katerih naj bi ugotovila, katere storitve plača in po kakšni ceni. Lekarne po starih pogodbah zahtevajo tudi do tri odstotke provizije, Celjske lekarne pa od Vzajemne 4,5-odstotno provizijo.

V preteklih dneh sta tudi zavarovalnici Adriatic Slovenica in Triglav povedali, da sami lekarnam kljub višjemu računu plačujeta 0,75-odstotno provizijo.

Od lekarn pričakujemo samo to, da nam izdajajo račune, iz katerih je razvidno, kaj s posameznim računom plačujemo.

Vzajemna
Vzajemna plačala lekarnam