V poročilu Sodobna tehnologija prehrambnih izdelkov organizacija ugotavlja, da gensko spremenjene rastline lahko izboljšajo zdravje ljudi in kakovost prehrane, poleg tega pa tudi povečajo dobičke kmetov in prehrambne industrije.
WHO opozarja na previdnostKljub temu WHO opozarja, da so pred uvedbo na trg potrebne celovite raziskave o varnosti hrane za ljudi in okolje. Organizacija sicer pojasnjuje, da nobena hrana ni stoodstotno zanesljiva, saj celo v ZDA vsako leto zaradi zastrupitve s hrano umre več tisoč ljudi.
Prva gensko spremenjena hrana je na trg prišla sredi 90. let, po svetu pa so najbolj razširjeni koruza, soja, oljna repica in bombaž. V nekaterih državah je mogoče kupiti tudi krompir, riž, bučke, papaje, sladkorno peso in paradižnik.
EU skeptičen
Evropska unija je načeloma skeptična do gensko spremenjene hrane, poleg tega pa je v sporu z ZDA, Kanado in Argentino, ker noče avtorizirati uvoza novih oblik. Razsodba Svetovne trgovinske organizacije (WTO) naj bi bila znana oktobra.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje