Iskalci dela se lahko samozaposlijo,a za to morajo izpolnjevati nekaj pogojev. Foto: MMC RTV SLO
Iskalci dela se lahko samozaposlijo,a za to morajo izpolnjevati nekaj pogojev. Foto: MMC RTV SLO

Program je namenjen brezposelnim in tistim, ki so pred izgubo zaposlitve. Drugi pogoji so, da se mora prosilec samozaposliti v Sloveniji za poln delovni čas, da mora imeti poslovno idejo, da zadnjih v petih letih ni prejel subvencije za samozaposlitev in da v zadnjih dvanajstih mesecih ni bil samozaposlen.

Kdor se za samozaposlitev odloči, lahko prejme 4.500 evrov enkratne subvencije. Predtem se bo moral vključiti v program pomoči pri samozaposlitvi, ki se bo izvajal v dveh stopnjah. Najprej bo moral opraviti svetovalni intervju, kjer bodo zunanji podjetniški svetovalci preverili njegovo podjetniško idejo in podali mnenje o možnosti njene uresničitve.

Sledila bo vključitev v tridnevno delavnico priprave na samozaposlitev, kjer bodo kandidatom predstavili osnove podjetništva, financiranje podjetja, trženje in predstavitve. Zatem bo mogoče oddati vlogo za pridobitev subvencije, kdor pa jo bi dobil, bo moral samozaposlitev obdržati vsaj eno leto.

Kmetje do subvencije niso upravičeni
Posameznik lahko subvencijo pridobi za zaposlitev kot poslovodna oseba oziroma direktor v lastniški ali solastniški gospodarski družbi, ki je ustanovljena največ tri mesece pred datumom samozaposlitve, za pridobitev statusa samostojnega podjetnika posameznika ali za pridobitev statusa osebe, ki z osebnim delom samostojno opravlja dejavnost. Do subvencije niso upravičene osebe, ki se bodo samozaposlile na področju kmetijskih dejavnosti.