Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Za vse vas, ki boste prvič vstopili v prostore fakultet naše univerze bo to začetek novega poglavja v vašem življenju, ki bo pomembno vplivalo na vašo prihodnost in nadaljnji razvoj. Univerza v Mariboru je velika ustanova, ki jo sestavlja 17 fakultet. Študirate lahko na skoraj vseh področjih v nekaj slovenskih mestih in ne le v Mariboru," je študentom v nagovoru dejal rektor mariborske univerze Zdravko Kačič.

Poudaril je, da je pred njimi veliko priložnosti. Ena od teh je, da bodo prek raziskovalnih projektov lahko uporabljali enega najzmogljivejših računalnikov na svetu ter tudi drugo vrhunsko raziskovalno opremo. Opozoril je na teden priprav na študij, ki jih organizira univerza na posameznih fakultetah in rektoratu. "To je priložnost, da dobite veliko neprecenljivih napotkov za študij in življenje v univerzitetnem mestu," je dejal.

Ob tem je opozoril, da je čas, da se gre naprej in pozabi na leti, ki ju je tudi na študijskem področju izjemno zaznamovala epidemija covida-19. Po njegovem prepričanju je čas, da zagotovijo, da bodo predavanja spet to, kar so bila. Nagovor je sklenil s pozivom študentom k cepljenju.

Zdravo, uspešno in polno študijsko leto je novopečenim študentom in ostalim preko videa zaželela tudi rektorica primorske univerze Klavdija Kutnar, ki je izrazila veselje, da študente lahko v polnem številu sprejmejo v prostorih fakultet. Študij po njenem mnenju ni zgolj usvajanje vsebin, študijsko izkušnjo morajo zaznamovati predvsem srečevanje med podobnimi in različnimi, izmenjave mnenj in skupno ustvarjanje projektov. Vse to pa se lahko po njenih besedah doživi le v živo.

"Naj bo vaše vodilo vztrajno odkrivanje neznanega. Izkoristite ta čas in se ne omejujte zgolj na vsebine vaših študijskih programov. Pojdite še dlje, od sebe zahtevajte čim več," je dejala in dodala, da naj vztrajno raziskujejo neznano. Tudi Pozdrav brucem ljubljanske univerze bo potekal prek spleta, v organizaciji univerzitetnega študentskega sveta.

Študijsko leto naj bo posebno, in to še najmanj zaradi covida-19, je v poslanici pred prvim študijskim dnem poudarila ministrica Simona Kustec in dodala, da razsežnosti in možne odgovore za sobivanje z virusom poznamo prav po zaslugi znanja in razuma. Da se bo novo študijsko leto za približno 61.500 študentov, od tega 13.500 brucev, začelo bistveno obetavnejše kot lansko, je prepričan tudi državni sekretar Mitja Slavinec.

Začetek novega študijskega leta

Ključ za študij v živo je, kot je znano, pogoj PCT. V skladu z vladnim odlokom se bodo študentje, ki niso cepljeni oziroma prebolevniki, enkrat na teden samotestirali na koronavirus, testi pa bodo zanje brezplačni. Enaki pogoji veljajo tudi za bivanje v študentskih domovih. Kako pa bo v primeru poslabšanja razmer? "Predvideni so različni scenariji, bodisi, da se poveča frekvenca samotestiranja bodisi glede na specifiko in okoliščine na posameznih fakultetah vodstvo fakultet sprejme kakšne druge ukrepe, ko bodo sami presodili, kaj je za naravo študija, za število študentov zanje najugodnejše," je za Radio Slovenija pojasnil Slavinec.

Trenutno je pri nas cepljena približno polovica ljudi, starih od 18 do 24 let, polno cepljenih pa je 43 odstotkov. Univerze so v preteklem mesecu organizirale cepilna mesta v bližini fakultet in študentskih naselij, podobno so storili tudi študentski domovi, kjer prav tako velja pogoj PCT.

"Seveda nam je želja, glede na to, da smo imeli dve leti zapored izkušnje z zaprtjem domov, da se to ne bi več ponovilo, da bi se čim več naših stanovalcev precepilo. Zato smo že organizirali cepljenje za naše stanovalce in zaposlene, in to bomo še ponovili," je v prispevku Jureta Čepina za Radio Slovenija povedal Igor Brlek iz študentskega doma Ljubljana.

Zaposleni na visokošolskih zavodih, ki niso cepljeni ali prebolevniki, se morajo enkrat tedensko samotestirati, kar organizira in plača delodajalec. Negativni test omogoča opravljanje dela na fakulteti, ne pa tudi dostopa do drugih storitev.

Študentje se vračajo v predavalnice