Foto:
Foto:
Anton Rop je sprejel visoke tuje goste.

V Slovenijo so od osmih napovedanih predsednikov vlad prišli premier BiH-a Terzić, slovaški premier Dzurinda, albanski Nano ter poljski Belka.

Preostali, med njimi tudi premierja Italije in Hrvaške, Berlusconi in Sanader, bodo prišli jutri, na glavni dan vrha.

Slovenijo na srečanju zastopata dosedanji premier Anton Rop ter prihajajoči predsednik vlade Janez Janša, ki sta se v nadaljevanju neformalnega večera ločeno sešla na dvostranskih pogovorih z nekaterimi udeleženci dvodnevnega vrha.

Neformalni prvi dan srečanja
Udeležence je po sprejemu Antona Ropa v Piranu sprejela županja Vojka Štular, zgodaj zvečer pa so si ogledali še koncert v gledališču Tartini. Na slavnostni večerji se je gostitelju pridružil še novi slovenski premier Janez Janša.

Osrednji del dvodnevnega vrha bo jutrišnje plenarno zasedanje predsednikov vlad ali njihovih namestnikov, ki so ga namenili vlogi Srednjeevropske pobude v razširjeni Evropi ter novi perspektivi za sodelovanje.

Gospodarski ministri o rasti
Večina predstavnikov gospodarskih ministrstev sedemnajstih držav članic Srednjeevropske pobude je na današnji popoldanski okrogli mizi poudarilo, da je za večjo gospodarsko rast v regiji nujno ustvariti pravno, administrativno in davčno prijazno okolje za tuje naložbe. Vendar pa je bilo slišati tudi opozorila, da to ne zadostuje, saj morajo države same pripraviti več konkretnih projektov, ki bi jih potem lahko podprle tudi druge regionalne organizacije.