Italija in Hrvaška sta že seznanjeni s slovenskimi načrti. Foto: RTV SLO
Italija in Hrvaška sta že seznanjeni s slovenskimi načrti. Foto: RTV SLO
Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS-a
Tanko sprejetje zakona napoveduje za september ali oktober. Foto: RTV SLO
Aurelio Juri
Juri meni, da bi morala biti najprej določena meja s Hrvaško na morju. Foto: RTV SLO

Na ministrstvu za zunanje zadeve in evropske integracije v Zagrebu so v skopem sporočilu zapisali, da so v diplomatskem stiku s slovensko stranjo.

Italijansko zunanje ministrstvo pa je o slovenskem predlogu za ustanovitev ekološke cone na Jadranskem morju obvestilo italijansko veleposlaništvo v Ljubljani, pri čemer se je to sklicevalo na poročanje slovenskih medijev.

V Rimu predloga zaenkrat ne morejo komentirati, saj so zunanji minister in njegovi najožji sodelavci še vedno na dopustu, poroča TV Slovenija.

Pozitivni domačih strank
V Sloveniji pa so odzivi politike na razglasitev zaščitne ekološke cone in epikontinentalnega pasu večinoma pozitivni.

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je izrazil zadovoljstvo zaradi vložitve predloga zakona v vladni postopek. V največji stranki so zadovoljni tudi zaradi enotne podpore vseh parlamentarnih strank, Tanko pa je dejal, da naj bi poslanci zakon sprejeli septembra ali najpozneje oktobra.

Že v četrtek je podporo vladnemu predlogu izrazila največja opozicijska stranka LDS. Njen član in strokovnjak za mednarodno pravo Marko Pavliha je dejal, da je to pravi korak v politiki do sosed.

Poslanci SLS-a bodo zakon, ko bo prišel v DZ, podprli, in sicer na podlagi poglobljene ocene slovenskih državnih interesov. V DeSUS-u menijo, da so ti ukrepi najustreznejša rešitev za zaščito slovenskih interesov, zato bodo zakon tudi v parlamentu podprli.

Juri: Dogovor s Hrvaško ni možen
SD vladni predlog podpira, saj je po njegovem pomemben za zaščito interesov v času, ko se Italija in Hrvaška obnašata, kot da Slovenija nima izhoda na odprto morje. Ob tem v stranki ocenjujejo, da bi zakon sodil v pomorski zakonik, zato bo vladi predlagala, naj ga umesti tja.

Poslanec SD-ja Aurelio Juri pa je dejal, da ni naklonjen dejanjem, ki v javnosti izzovejo pričakovanja, ki se pozneje ne uresničijo. Meni, da je težava v tem, da meja na morju s Hrvaško še ni določena in da koordinate niso znane. Dodal je še, da dogovor s Hrvaško ni možen, ne da bi popuščali od že doseženega sporazuma Drnovšek - Račan. Meni, da je treba poiskati pomoč tretjega oziroma arbitra.

Svojo podporo zakonu so obljubili tudi v SNS-u, razmišljajo pa tudi o dopolnilih na predlog zakona.

Ministrstvo za okolje in prostor je z MZZ-jem pripravilo predlog zakona o zaščitni ekološki coni in epikontinentalnem pasu. Slovenska ekološka cona bi ob morski meji z Italijo potekala po meji epikontinentalnega pasu, s Hrvaško pa ob meji, ki jo določa sporazum o maloobmejnem sodelovanju.