Prvič se je zgodilo, da smo za novosti izvedeli na tiskovni konferenci. Foto: MMC RTV SLO
Prvič se je zgodilo, da smo za novosti izvedeli na tiskovni konferenci. Foto: MMC RTV SLO
Delavci »dobivajo novo ustavo«

Kot je še povedal prvi mož Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, se je po dolgih letih prvič zgodilo, da so obvestilo o predlaganih novostih dobili na novinarski konferenci. "Ta pot ni prijazna do nas," je zatrdil.

Sicer pa so po njegovem dobri predlogi tisti, ki krepijo socialni položaj brezposelnih, namreč višje denarno nadomestilo v prvih treh mesecih brezposelnosti in širši krog upravičenih do nadomestila.

Ni pa jasno, kako bi bilo mogoče upravičiti nižje odpravnine in krajše odpovedne roke, opozarja Semolič. Ne smemo slediti argumentom delodajalcev, da se bo na ta način lažje zaposlovalo, saj sodeč po številnih delavcih, ki so se v tem času znašli na cesti, delodajalcem ni prav nič težko odpuščati, še pravi.

Več o napovedanih novostih v zakonu o delovnih razmerjih preberite tukaj.

"Pahorjeva napoved neprijazna"
Na vprašanje, ali so to tisti ukrepi, glede katerih je premier ob dogovoru o višjih minimalnih plačah dejal, da računa na razumevanje javnosti, Semolič odgovarja, da je to neprijazna napoved, saj naj bi zakon nazadnje ščitil ljudi, ki delajo, in ne kapitala.

Na sestanek z vladno stranjo smo pripravljeni kadar koli, prav tako se o stališčih redno dogovarjamo z drugimi sindikati, še pravi Semolič.

Rebolj: Del stroškov odpuščanja naj prevzame država
Predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj pa je v zvezi s tem povedal, da bi bilo, če se že krajšajo odpovedni roki in manjšajo odpravnine, treba podaljšati tudi čas prejemanja nadomestila in nadomestila zvišati, pa ne le za prve tri mesece. Zagovarjajo tudi stališče, da naj del stroškov odpuščanja prevzame država.

Pergam predlogov sicer uradno še ni prejel. Prav tako s predlogom še niso bili seznanjeni na Gospodarski zbornici Slovenije, zato ga ne želijo komentirati.

Združenje Manager: Plačna razmerja porušena
Že v četrtek pa so o teh vprašanjih govorili v združenju Manager, kjer menijo, da je za krepitev konkurenčnosti nujno sproščanje delovne zakonodaje. Med drugim so izrazili razočaranje nad odločitvjo vlade, da sprememb minimalne plače in drugih elementov delovnopravne zakonodaje ne bo reševala skupaj. Kot opozarjajo, je zvišanje minimalne plače že porušilo plačna razmerja v podjetjih.

Delavci »dobivajo novo ustavo«