Zakon o malem delu ne bo v korist delavcem v trgovinah, menijo v sindikatu. Foto: MMC RTV SLO
Zakon o malem delu ne bo v korist delavcem v trgovinah, menijo v sindikatu. Foto: MMC RTV SLO

V trgovini ima 90.000 zaposlenih kolektivne pogodbe, zakon pa bi po besedah Kaluže to število le znižal. V sindikatu menijo, da bodo posledice občutili predvsem delavci za določen čas in delavci prek agencije, ki se bodo po izteku pogodb verjetno prelevili v male delavce. To velja predvsem za delavce v diskontnih trgovinah, ki so že zdaj zaposleni za krajši delovni čas, po morebitnem sprejetju zakona pa bodo delali enako kot prej, vendar brez delavskih pravic iz kolektivne pogodbe, še meni Kaluža.

Samostojni svetovalec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič pa je poudaril, da se je ob zakonu o malem delu treba vprašati, kako bo z nadzorom morebitnih kršitev, ki bodo nastale. Ta skrb je po njegovem mnenju utemeljena predvsem na področju trgovine.

Lukič: Kršitve pri delovnem času
Med drugim je pojasnil, da je inšpektorat za delo med nadzorom dejavnosti trgovine pri 233 pregledih ugotovil 245 kršitev. Največ nepravilnosti so inšpektorji ugotovili pri izvajanju zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti ter zakona o delovnih razmerjih v zvezi s spoštovanjem določb, ki urejajo delovni čas. Ob tem se Lukič sprašuje, ali so take kršitve že zdaj, kaj bo šele po uveljavitvi zakona o malem delu.

Po njegovih besedah tudi sami inšpektorji opozarjajo, da predstavljajo posebno težavo počitki in odmori pri manjših delodajalcih. Kršitve delovnega časa oziroma izostanek tedenskega počitka pa se dogajajo v trgovinah, ki so odprte tudi ob nedeljah.