Lahko bi razkrili več informacij, meni pravosodni minister Aleš Zalar, a to je naloga preiskovalcev, in ne ministra. Foto: MMC RTV SLO
Lahko bi razkrili več informacij, meni pravosodni minister Aleš Zalar, a to je naloga preiskovalcev, in ne ministra. Foto: MMC RTV SLO
Kaj Erik Björkqvist
Glavnemu finskemu preiskovalcu zadeve Patria so že večkrat očitali, da "preveč govori" (za medije). Foto: MMC RTV SLO

Minister za pravosodje Aleš Zalar pa meni, da bi slovenski preiskovalci zadeve Patria javnosti lahko razkrili del informacij, ki ne kompromitirajo preiskave. Del zgodbe o domnevnem pretakanju denarja iz Patrie v SDS je namreč tudi domnevno slabo delo slovenski preiskovalnih organov. Tega sicer naj ne bi dejal glavni finski preiskovalec Björqvist, ampak so do tega sklepa prišli sami, pojasnjuje časnik Delo.

Aleš Zalar je V oddaji Studio ob 17-tih je dejal, da bi slovenski preiskovalni organi vendarle morali kaj povedati, še zlasti ker se v zgodbi pojavlja vrsta polresnic in namigovanj. "Vzbuja se en slab občutek, ker pač pravosodni organi niti v Sloveniji, niti na Finskem, niti v Avstriji, niti v Lichtensteinu, niti še kje drugje ne odkrijejo, kako trenutno poteka reševanje," je dejal Zalar in dodal, da bi bilo treba slovenski javnosti razkriti informacije, ki ne bi komprimitirale postopka. "Ampak to je seveda naloga tistih, ki to preiskavo vodijo. To ni naloga ministra," je dejal Zalar.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar navedb pravosodnega ministra Aleša Zalarja ni želela komentirati, ampak je dejala, naj se po komentar obrnemo na skupino, ki zadevo Patria preiskuje. Odgovore še pričakujemo.

Björkvist nikoli več za slovenske medije
Glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkvist pa pravi, da za slovenske medije ne bo več dajal izjav. Ne more namreč "sprejeti in razumeti", da nekdo "polaga besede v moja usta". Takšno dejanje bi si na Finskem lahko razlagali kot kriminalno dejanje, zato Björkqvist razmišlja, da bi Delovega novinarja Dejana Karbo prijavil novinarskemu častnemu razsodišču, poroča STA.

Delo: Björkqvist ni edini vir
Novinar Dejan Karba v nadaljevanju zgodbe o Patrii in SDS-u pojasnjuje, da glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist, ni dejal, da je preiskava končana, ampak da ta še poteka, in prav "v tem duhu" naj bi bila njegova domnevna izjava, da so "brezplačniki velik del preiskovanja, ki prav tako še traja".

Do ugotovitve, da slovenski kriminalisti slabo opravljajo svoje delo, so pri časniku Delo prišli sami, ni pa tega zanje izjavil Björkqvist, ki naj bi v telefonskem pogovoru z odgovornim urednikom Dela (Darjan Košir) v ponovil, da je pretok denarja iz Patrie v SDS "ena glavnih smeri naše preiskave". Zato Delo vztraja pri svoji zgodbi in navaja, da so pogovore "off the record" (kar prevajajo kot neformalen pogovor) objavili na lastno odgovornost in zaradi razgrnitve zgodbe. Delo zatrjuje, da Björkqvist ni edini vir, ki jo je pomagal razkriti, ampak da so viri na lastno željo anonimni, a preverjeni, in da stojijo za svojimi trditvami.

Černač zahteva opravičilo, sicer...
Na pisanje časnika se je sicer v ponedeljek že odzval SDS, Zvonko Černač pa je v Odmevih dejal, da bodo "za te grobe obtožbe, ki niso z ničemer utemeljene, prisiljeni poiskati satisfakcijo z ustreznimi sredstvi". Černač od odgovornega urednika Dela Darijana Koširja zahteval predložitev dokazov ali pa javno opravičilo.