O Koroščevi zamenjavi se je govorilo že nekaj časa. Foto: RTV SLO
O Koroščevi zamenjavi se je govorilo že nekaj časa. Foto: RTV SLO
Elektro Slovenija
Nadzorni svet Elesa je preverjal tudi Koroščevo odškodninsko odgovornost. Foto: RTV SLO
Vlada je določila osnovo za povišanje plač v javnem sektorju. Foto: RTV SLO
Matjaž Hanžek in Janez Janša
Vlada je sprejela mnenje k letnemu poročilu varuha človekovih pravic. Foto: RTV SLO

Türk bo Eles vodil do izvedbe javnega razpisa oz. največ pol leta, hkrati z imenovanjem pa je bil razrešen s položaja direktorja Elektra Ljubljana. Tam ga bo nasledil Mirko Marinčič, zdajšnji prvi nadzornik Elesa.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je pojasnil, da so se za zamenjavo Korošca odločili zaradi neuspešnega sodelovanja na trgu električne energije v Sloveniji ter neaktivnosti pri gradnji najpomembnejšega daljnovoda Krško-Beričevo in daljnovodov proti Italiji in Madžarski.

Namigovanja o Koroščevi zamenjavi so se v javnosti pojavila že spomladi, ko je minister Vizjak izrazil nezadovoljstvo z njegovim delom. Nadzorni svet Elesa je na ministrov predlog preverjal tudi Koroščevo odškodninsko odgovornost zaradi sklepanja tranzitnih pogodb s švicarskim Atelom, ki je na prvi stopnji dobil odškodninsko tožbo zoper Eles v višini 620 milijonov tolarjev.

Vlada predlaga informacijskega pooblaščenca
Vlada predlaga združitev funkcij pooblaščenca za dostop do javnih informacij in inšpektorata za varstvo osebnih podatkov. Zakon naj bi DZ sprejemal po rednem postopku, z njim pa želijo doseči učinkovitejšo ureditev obeh področij.

Pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja bodo zaradi širitve pristojnosti preimenovali v informacijskega pooblaščenca. Zdajšnja pooblaščenka za dostop do informacij javnega značaja Nataša Pirc Musar bo nadaljevala delo kot informacijska pooblaščenka do izteka svojega mandata.

Pooblaščenec bo tehtal med dvema pravicama
Minister za javno upravo Gregor Virant je dejal, da bodo tako preprečili konflikte med obema institucijama. Po njegovih besedah bo informacijski pooblaščenec pogosto tehtal med dvema ustavnima pravicama, med pravico dostopa do informacij javnega značaja in pravico varstva osebnih podatkov.

Določili izhodišča za pogajanja v javnem sektorju
Vlada je določila izhodišče za pogajanja o plačah s sindikati javnega sektorja. Osnova za eskalacijo je odvisna od slovenske in evropske inflacije, ki je po zdajšnjih predvidevanjih 1,95 odstotka. Uskladitev bo začela veljati 1. julija 2006.

Sindikat nasprotuje vladnemu predlogu
Minister Gregor Virant je predlog predstavil pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, s katero so začeli pogajanja o vladnem. Sindikalni pogajalec Bojan Hribar je povedal, da so sindikati predlog vladne strani o višini eskalacije plač zavrnili. Hribar meni, da skuša vladna stran nadaljevati reševanje makroekonomskih težav na račun zaposlenih v javnem sektorju.

Hanžek: Boljše sodelovanje z vlado
Ombudsman Matjaž Hanžek je dejal, da se raven varstva človekovih pravic in svoboščin dviguje, sodelovanje z vlado pa izboljšuje. Vlada je sprejela mnenje k poročilu varuha človekovih pravic za leto 2004. Veliko pozornosti je namenila pravicam manjšin, enakim možnostim, varstvu osebnih podatkov, popravi krivic, denacionalizaciji, sodnim postopkom, razmeram v šolstvu, sociali, stanovanjskemu področju, pokojninskem, invalidskem, zdravstvenem in socialnem varstvu ter varstvu pravic otrok.

Janez Šušteršič je "mister Lizbona"
Vlada je tudi imenovala direktorja Umarja Janeza Šušteršiča za nacionalnega koordinatorja za izvajanje lizbonske strategije. Po Šušteršičevih besedah bo prva naloga priprava nacionalnega programa reform za izvajanje lizbonske strategije, pri čemer bodo upoštevali tudi predloge odbora za reforme.

Italiji bodo poslali noto zaradi kulturnih dobrin
Vlada je tudi sprejela mnenje k poročilu varuha človekovih pravic za lani in informacijo o izvedbi priporočil DZ-ja o ombudsmanovem poročilu za leto 2003. Vlada bo poslala Italiji noto v zvezi z vračanjem kulturnih dobrin.