Tokrat so bile namesto afer na mizi bolj pozitivne teme. Foto: MMC RTV SLO
Tokrat so bile namesto afer na mizi bolj pozitivne teme. Foto: MMC RTV SLO
dejan zavec
Dejan Zavec želi biti zgled drugim Slovencem. Foto: MMC RTV SLO
Peter Bossman
Peter Bossman Foto: MMC RTV SLO

Najprej najdite optimizem in voljo in v roke pljunit.

Neva Oblak

Čudim se, da ni komu še počil film.

Danijel Andolšek

Mi bomo začeli naprej graditi državo, kakršno smo si zamislili.

Novalija Muminović

Peter Bossman: Dobrodelnost Slovencev se mi je sprva zdela malce čudna zaradi znanega izreka "naj sosedu crkne krava".
V tokratni oddaji Pogledi Slovenije je beseda tekla o tem, zakaj se Slovenci, estradniki in povsem običajni državljani odločajo za pomoč drugim ter pri tem pozabijo na svoje interese. Nazorno je svoje motive uvodoma pojasnil podjetnik Novalija Muminović. "Darujem zato, ker me osrečuje, ker sem še bolj srečen kot tisti, ki dobi darilo," je pojasnil.
Povedal je, da je v Sloveniji veliko posameznikov, ki veliko darujejo, a se ne želijo izpostavljati.
V nadaljevanju so govorili o poplavah v Železnikih, kjer je bila navzoča tudi Neva Oblak z nujne medicinske pomoči UKC-ja Ljubljana: "Nisem še nikoli doživela nečesa tako neobvladljivega," je svoje občutke opisala Oblakova in razložila, da je bila glavna naloga takrat, kako to neobvladljivo obvladati. Prepričana je, da je mogoče narediti premik v glavah Slovencev, in sicer s poudarjanjem dobrih in ne le slabih stvari.
"Družina vedno trepeta"
Svoje izkušnje z delom, ki ga opravlja, je delil tudi Danijel Andolšek, motorist reševalec. "Vedno je prisotno tveganje, v družini je zato seveda še vedno prisoten strah, saj je hitrost največkrat vzrok smrti, mi pa jo izkoriščamo sebi v prid," je svoje delo povzel Andolšek. O nesreči pod Golovcem je dejal, da se je počutil kot v filmu. "Po stari navadi so vozniki zaprli vse pasove. Nisem vedel, česa bi se lotil, ljudje so umirali pred mojimi očmi," je živo opisal takratne dogodke.
Bossman: Pripravljenost pomagati me je najprej začudila
Peter Bossman, novi piranski župan, je o dobrodelnosti Slovencev povedal sledeče: "Slovenci so v tragedijah vedno pripravljeni pomagati, najprej se mi je to zdelo malce čudno zaradi pregovorne nevoščljivosti," je svoje izkušnje s Slovenci opisal Bossman. A je dodal, da so bili Slovenci med prvimi, ki so pomagali, ko je bila v Afriki lakota in so se v svetovni vrh uvrstili tudi po višini prispevka glede na število prebivalcev.
V prispevku so se spomnili še na novembrske demonstracije Trboveljčanov in Zasavcev, ki so protestirali proti sežiganju odpadkov cementarne Lafarge, in kako se je civilna družba angažirala prek SMS-sporočil ter odšla pred poslopje vlade izrazit svoje nestrinjanje.
Obstaja izbira
Spregledali niso niti akcije Aleša Čerina, ki se je odločil preživeti z evrom na dan in o katerem so med drugim poročale tudi tuje agencije.
Z akcijo se je odločil pokazati, da obstajajo drugačne izbire in da ljudje, ki nekaj imajo, se lahko odločijo. Na voljo nimamo samo materialnih virov, ampak tudi čas in vire, ki jih pozabljamo, kot je na primer kakšna zaplata zemlje. "Odzivi na akcijo so odlični," je vesel Čerin.
Rdeča nit oddaje so bile zgodbe ljudi, kot je Franc Modic, ki opravlja tri službe, da lahko preživlja svojo družino. "Težko je, odpoveš se vsemu, večerjam, smučanju, ko greš na morje, gledaš povsod, koliko zapraviš," je vseeno z nasmehom povedal Modic.
Zavec: Če vztrajamo, se poplača
V studio se je javil tudi najboljši slovenski in eden najboljših svetovnih boksarjev Dejan Zavec. Meni, da si danes želimo, da bi bile stvari poplačane, še preden pridemo na cilj. "Včasih se mi je zdel svet krivičen, saj je nekdo, ki je vlagal manj, na videz dobival več. Živel sem zato, da si uspem dokazati, da je delo prava pot," je Zavec opisal svojo pot. Dodal je, da je v Sloveniji premalo cenjeno delo posameznika.
Vprašal se je, kaj bi bilo narobe s tem, da bi bili Slovenci prepoznavni po tem, da radi pomagamo.

Najprej najdite optimizem in voljo in v roke pljunit.

Neva Oblak

Čudim se, da ni komu še počil film.

Danijel Andolšek

Mi bomo začeli naprej graditi državo, kakršno smo si zamislili.

Novalija Muminović