Marjan Podobnik je dejal, da so v Zavodu 25. junij zadovoljni z razmikom cvetličnih korit in postavitvijo zapornice, so pa zaskrbljeni, ker obstaja nevarnost, da bi se izigraval sklep piranskega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Podobnik je dejal, da so v Zavodu 25. junij zadovoljni z razmikom cvetličnih korit in postavitvijo zapornice, so pa zaskrbljeni, ker obstaja nevarnost, da bi se izigraval sklep piranskega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
Joško Joras je dejal, da s postavitvijo zapornice sklep piranskega sodišča ni popolnoma izpolnjen, saj zapornica še vedno ovira, zato se sprašuje, kaj se bo zgodilo v primeru izpada elektrike.

Zavod 25. junij je pred sredino sejo mešane slovensko-hrvaške komisije za mejo ponovil, da so izhodišča, ki jih je vlada sprejela aprila, škodljiva.

Direktor zavoda je dejal, da bo mednarodno pravosodno telo, če bodo izhodišča obveljala, presojalo izključno o slovenskem ozemlju in morju, torej o ozemlju in morju, ki je bilo na dan osamosvojitve, 25. junija 1991, nesporno slovensko. Meni, da je to nesprejemljivo in neustavno.

Če bo Slovenija vztrajala pri teh izhodiščih, bo zavod sprožil postopek ustavne presoje izhodišč, je še napovedal Podobnik. Če se bosta Slovenija in Hrvaška o reševanju vprašanja meje pred mednarodnim pravosodnim telesom dogovorili na osnovi teh izhodišč, bodo seznanili vse pristojne evropske ustanove, da je zanje tako razsojanje nelegitimno. Kot je pojasnil Podobnik, je bila namreč odločitev sprejeta tako, da so vsebino izhodišč poznali le člani vlade in nekaj poslancev DZ-ja.

Otežen dostop do dokumentov po letu 1991
Član zavoda Peter Klasinc je dejal, da je dostop do dokumentov, povezanih z vprašanjem meje med Slovenijo in Hrvaško, zelo otežen. Dokumente od leta 1945 do leta 1991 je še mogoče dobiti, pri pridobivanju dokumentov po tem letu pa ima velike težave. Sam meni, da je to popolnoma nerazumljivo.

Joras: Sklep sodišča ni v celoti izpolnjen
Joško Joras je dejal, da s postavitvijo zapornice sklep piranskega sodišča ni popolnoma izpolnjen, saj zapornica še vedno ovira, zato se sprašuje, kaj se bo zgodilo, če bo zmanjkalo elektrike.

Zapornice, ki se odpira na kodo, ne bo mogel odpreti ročno, saj ključa ni prejel, zato bo vztrajal, da mu ga izročijo. Ključ ima hrvaška stran, zato je Joško Joras odvisen od njihove dobre volje, je dejal. Dodal je, da si bodo prizavedali, da bo sklep piranskega sodišča uresničen v celoti, kar pomeni, da bodo odstranjene vse ovire, ki otežujejo ali onemogočajo hojo ali vožnjo po kolovozni poti do njegove domačije na levem bregu Dragonje.