Zdenka Jan. Foto: STA/YouTube/zajem zaslona
Zdenka Jan. Foto: STA/YouTube/zajem zaslona

Pravico do glasovanja je imelo štiriindvajset delegatov. Neveljavnih glasovnic ni bilo, za Zdenko Jan pa je glasovala polovica delegatov. Rosvita Svenšek je dobila devet glasov, Romana Fišer tri, Ivan Bitenc pa ni dobil nobenega glasu.

"Upokojenci zaslužimo spoštovanje. Upokojenci nismo preteklost, skupaj z mladimi tvorimo sedanjost, ki pa je lahko lepa ob obojestranskem spoštovanju. Ne bomo dovolili, da nas bi potiskali na rob družbenega dogajanja, saj smo vendarle soustvarjali pogoje za današnje življenje," je povedala Jan po izvolitvi.

Podpredsednika Zdusa sta postala predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev (PZDU) Koroške Željko Kljajić in predsednik Društva upokojencev Voličina iz PZDU Zgornje Podravje Stanko Kranvogel.

Zdenka Jan, upokojena kriminalistična inšpektorica, je bila v aktivnem obdobju vodja oddelka za mladinski kriminal na Policijski upravi Celje, so povedali v ZDUS-u. Za predsednico Zdusa jo je predlagala PZDU Celje.

Novo vodstvo zveze upokojencev

Slovo Janeza Sušnika

Dosedanji predsednik zveze društev upokojencev (ZDUS) Janez Sušnik se je poslovil po dveh mandatih, kar je tudi omejitev, ki jo za ta položaj predvideva statut ZDUS-a. Sicer pa, kot pravi, sta dva mandata dovolj.

Ob odhodu z mesta predsednika je Sušnik kot najpomembnejše poudaril, da so v društvih upokojencev ohranili osnovno poslanstvo, izvajali dejavnosti na različnih področjih, naj bo to šport, kultura, rokodelstvo ali kaj drugega, saj je izjemno pomembno, da ljudje po upokojitvi ostanejo aktivni, se z nečim ukvarjajo in ne ostajajo ves čas doma.

Z vidika zveze je po njegovih besedah ključen tudi stik z zakonodajno in izvršilno vejo oblasti, ko gre za vprašanja gmotnega položaja upokojencev, pokojnine, tudi zdravstvo, socialo, bivalni standard.

Sušnik ocenjuje, da je bil pri višini pokojnin narejen neki napredek, a še vedno premajhen. Ko so se tega vprašanja lotili, je bila najnižja pokojnina za 40 let dela 442 evrov, s februarsko uskladitvijo bo 700. A kot je dejal, socialni cenzus ves čas presega pokojnino za 40 let dela, pokojnine pa še vedno rastejo počasneje od plač. Sicer pa opozarja, da so vzrok za nizke pokojnine prenizke plače.

Tudi v prihodnje bo treba nenehno spremljati, kako se država obnaša, treba bo biti buden pri pokojninski in zdravstveni reformi, pa odgovarja na vprašanje, kaj bi svetoval svojemu nasledniku. Mnenja je, da "časi ne bodo boljši, kvečjemu slabši".

ZDUS ima več kot 160 tisoč članov

V ZDUS je vključenih 490 društev in klubov upokojencev, ki so vključeni v trinajst pokrajinskih zvez. Konec lanskega leta pa so imeli skupno 166.209 članov. V okviru zveze deluje tudi devet komisij, ki so pristojne za različna področja. Predsednik ZDUS-a je njen prvi zakoniti zastopnik. Zveza pa ima lahko tudi največ tri podpredsednike.