Dobro leto dni po podpisu prve koalicijske pogodbe se predsedniki koalicijskih strank usklajujejo o novi pogodbi. Foto: BoBo
Dobro leto dni po podpisu prve koalicijske pogodbe se predsedniki koalicijskih strank usklajujejo o novi pogodbi. Foto: BoBo
Igor Lukšič
"Če bi bil zloben, bi za gospodarskega ministra predlagal predsednika neparlamentarne stranke Vlada Dimovskega ali druge neparlamentarne stranke Jožeta Duhovnika. Tovrstnih kandidatov je toliko, kolikor želite. Potem imamo neko nestrankarsko koalicijo strankarskih neparlamentarnih kandidatov," je dejal prvak SD-ja Igor Lukšič, ki mu očitajo, da se je zaradi njegovega nasprotovanja od kandidature za zdravstvenega ministra oddaljil Igor Šoltes. Foto: BoBo
Iskanje kandidata za ministra za zdravje

Vlada tudi po kolegiju pri predsednici vlade ostaja brez kandidatov za manjkajoča ministra, imena kandidatov pa obljubljajo še ta teden.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je po pogovoru s premierko Bratuškovo ostal zadržan, dejal je le, da bo DeSUS imel v vladi na vsak način dva ministra: "Kako in na kakšen način, pa boste izvedeli ob koncu tedna."

Zgovornejši je bil vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer, ki je dejal, da DeSUS išče ministra za zdravje, PS pa ministra za gospodarstvo, oba kandidata pa naj bi bila znana ob koncu tedna.

Odgovornost SD-ja?
Tako bo DeSUS očitno vendarle moral poiskati kandidata za ministra za zdravje, čeprav je Erjavec še prejšnji teden izrazil željo, da bi kandidata predlagal PS, saj bi moral imeti po njegovem mnenju kandidat najširšo podporo koalicije. Erjavec je tudi obžaloval, da se je po nasprotovanju SD-ja od kandidature oddaljil Igor Šoltes, ki je bil za DeSUS idealen kandidat.

Prvak SD-ja Igor Lukšič pa se je glede odgovornosti SD-ja pri tem, da zdravstvenega ministra še ni, nekoliko pošalil: "Če bi bil zloben, bi za gospodarskega ministra predlagal predsednika neparlamentarne stranke Vlada Dimovskega ali druge neparlamentarne stranke Jožeta Duhovnika. Tovrstnih kandidatov je toliko, kolikor želite. Potem imamo neko nestrankarsko koalicijo strankarskih neparlamentarnih kandidatov," je dejal.

V javnosti se je sicer pojavil tudi namig, da bi se gospodarsko in finančno ministrstvo lahko združila. Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je glede tega vprašanja že pred kolegijem dejal le: "Upam, da je tisti, ki je prišel na to idejo, slabo spal."

Menedžerske plače bodo omejene
Koalicijski partnerji so na kolegiju razpravljali tudi o določanju najvišjih plač in prihodkov za vodilne v podjetjih v državni lasti. V koaliciji so se dogovorili, da omejitve z zakonom o državnem holdingu ne bodo prenehale veljati, temveč da bodo te omejitve ustrezno vključili v zakon.

Erjavec je še dejal, da je dobil zagotovilo predsednice vlade, da se v letih 2014 in 2015 ne bo zniževalo pokojnin oziroma upokojenskih regresov. Priznal pa je, da se na kolegiju o privatizaciji, kjer naj bi se mnenja koalicije najbolj razhajala, niso pogovarjali.

Prekrižana kopja zaradi privatizacije
Kolegij tako ni postregel z odgovori na vprašanje privatizacije, kjer naj bi po nekaterih informacijah SD-ja želel začasno prekiniti privatizacijske postopke za infrastrukturna podjetja, med njimi tudi Aerodrom Ljubljana. V DL-ju pa naj bi bili naklonjeni prodaji Luke Koper, vendar le ob predhodnem sprejetju zakona o vzpostavitvi pristaniške uprave v Kopru.

Na SD-jeve izjave o privatizaciji pa so se nato odzvali tudi v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek - označili pa so jih za predvolilne. "Socialni demokrati v luči dvojnih volitev v letošnjem letu iščejo politične tržne niše tudi na račun že sprejetih odločitev in na račun stabilnosti," so komentirali informacije, da želi SD začasno prekiniti privatizacijske postopke za državne deleže v infrastrukturnih podjetjih.

"Državni zbor je že junija lani sprejel odločitev, da se 15 podjetij v večinski državni lasti odproda najboljšemu ponudniku. In za tako odločitev je glasovala tudi večina poslancev koalicijske stranke SD," so medijem sporočili iz kabineta. Kot so poudarili, je bila to tudi jasna in nedvoumna zaveza mednarodnim partnerjem, ki so takrat izgubljali zaupanje v slovensko gospodarstvo, in spomnili, da je Slovenija v preteklih letih močno izgubila mednarodno zaupanje ravno zaradi lastnosti dela politike, ki je velikokrat spreminjal svoje odločitve glede na notranjepolitično dogajanje.

V SD-ju bodo vztrajali pri določitvi nadaljnje strategije
Iz SD-ja pa so sporočili, da sprejetega prvega privatizacijskega paketa ne postavljajo več pod vprašaj, a uvrstitev Aerodroma Ljubljana in Telekoma Slovenije označujejo za nepremišljeno potezo.

"Državni zbor je sprejel program 15 podjetij za prodajo. Socialni demokrati tega seznama ne postavljamo več pod vprašaj, čeprav ocenjujemo, da je bila uvrstitev Telekoma Slovenije in Aerodroma Ljubljana na ta seznam nepremišljena poteza. Ko govorimo o upravljanju državnega premoženja v prihodnje in morebitnih prodajah, bomo vztrajali pri stališču, da mora to biti določeno s strategijo, ki jo bo v treh mesecih sprejel DZ," so pojasnili.

Usklajevanje uvodnega dela že v sredo?
Ožja vodstva koalicijskih strank se bodo sicer predvidoma že v sredo sešla na usklajevanju uvodnega dela nove koalicijske pogodbe.

Iskanje kandidata za ministra za zdravje