Bo z elektronskim naročanjem konec dolgih čakalnih vrst? Foto: MMC RTV SLO
Bo z elektronskim naročanjem konec dolgih čakalnih vrst? Foto: MMC RTV SLO
Zamisel, s katero bo lahko pacient ali bolnik na enem mestu preveril, kje je čakalna doba najkrajša, in se naročil na pregled, bodo bolniki zagotovo pozdravili. Foto: EPA
Nacionalni projekt e-zdravje je namenjen tudi zdravnikom in zdravstvenim ustanovam. Z uresničitvijo strategije e-zdravja si bo slovensko zdravstvo zagotovilo možnosti za kakovostno in strokovno delo s pacienti, hitro in varno upravljanje zdravstvenih informacij, nadaljnji razvoj zdravstvenega sistema ter njegovo enakopravno in konkurenčno vključevanje v evropski prostor, je ministrstvo zapisalo v strategiji. Foto: MMC RTV SLO

Projekt e-Zdravje je nacionalni razvojni program, za katerega je odgovorno ministrstvo za zdravje, ki je izvajanje začelo leta 2005.

Ministrstvo za zdravje je v okviru projekta identificiralo tri glavne ciljne sklope, med katerimi je tudi združitev informacijskih sistemov v celovit informacijski sistem na nacionalni ravni, s posebnim poudarkom na vzpostavitvi enotnega zdravstvenega informacijskega portala (EZIP), ki bo "vsem subjektom zdravstvenega sistema omogočil varno in zanesljivo izmenjavo podatkov, izvajanje elektronskih storitev, pa tudi enotno in pregledno informiranje ter povezljivost s primerljivimi sistemi v EU-ju do konca leta 2010".

V okviru tega sklopa bosta že prihodnje leto uporabnikom na voljo prvi dve vsebini, in sicer nacionalni čakalni seznami in elektronsko naročanje, so za MMC povedali na ministrstvu.

Elektronsko naročanje: e-zdravstvo prehitelo e-zdravje?
Vendar ministrstvo za zdravje ne bo začetnik na področju elektronskega naročanja na zdravstvene storitve, saj je na spletu pod imenom e-zdravstvo mogoče najti portal, ki omogoča podobne storitve.

Sistem e-zdravstvo je razvilo podjetje e-LAB, in sicer, kot so zapisali za MMC, "na podlagi številnih vprašanj med prijatelji, znanci, sodelavci, kako bi hitro in enostavno prišli do podatka o določeni zdravstveni storitvi".

Prvi sistem zdravstvenih izvajalcev?
Uporabniki lahko na portalu najdejo nazive in naslove slovenskih zdravstvenih ustanov, delovni čas zdravstvenih institucij in imena zdravnikov.

Zdravstvene ustanove lahko iščejo tudi glede na vrsto bolezni oziroma bolezenskega stanja, ki jih zanimajo. V okviru portala je tudi rubrika elektronsko naročanje, prek katere naj bi imel bolnik, če ima zdravstvena ustanova storitev vklopljeno, možnost, da se naroči na pregled, zagotavlja e-LAB.

Storitve so za uporabnike brezplačne, izvajalci zdravstvenih storitev pa plačujejo mesečno naročnino. V sistem je po zagotovilih e-LAB-a vključenih okoli 200 izvajalcev. Na e-LAB-u še poudarjajo, da ne gre za portal zdravja, ampak sistem zdravstvenih izvajalcev in "koriščenja storitev v obojestranski smeri pacient-izvajalec".

Ministrstvo bo o sodelovanju še razmislilo
Na ministrstvu za zdravje so za MMC povedali, da ministrstvo ni bilo seznanjeno s pobudo za vzpostavitev portala ezdravstvo.si, je pa portal ena izmed sodobnih možnosti objave pomembnih informacij za uporabnike. "V okviru projekta e-zdravje pa se bomo odločili, ali je smiselno rešitev kakor koli vključiti kot primer dobre prakse," so še povedali na ministrstvu.

A. K. K.