Pri nekaterih zadevah so imeli v SMC-ju drugačen pogled kot v NSi-ju, dejali pa so jim, da se jim želijo približati, je povedal Tonin. Foto: BoBo
Pri nekaterih zadevah so imeli v SMC-ju drugačen pogled kot v NSi-ju, dejali pa so jim, da se jim želijo približati, je povedal Tonin. Foto: BoBo
Dejan Židan
Cerar si še vedno prizadeva, da bi bila koalicija čim širša, vključno z NSi. Pri tem ima najverjetnejši novi mandatar tudi podporo SD, je zagotovil Židan. Foto: BoBo
Bo socialna kapica določila koalicijo?

Pogajanja o novi koaliciji so v polnem teku. Danes so se znova sestali predstavniki Stranke Mira Cerarja, SD-ja in Nove Slovenije. Poslanec NSi-ja Matej Tonin je povedal, da so se pogovarjali o tistih stvareh, ki jih na prejšnjih pogajanjih niso utegnili odpreti.

Sklepov še ni
Ni pa bilo nobenih sklepov, da bi katera od strani rekla, da se bo na določenem področju prilagodila drugi, je povedal Tonin. Tudi o stičnih točkah se niso pogovarjali, saj je vsak le predstavil svoj del programa, je dodal.

Pri nekaterih temah so po Toninovih besedah še vedno zelo narazen, so se pa pogovarjali predvsem o petih reformah, in sicer zdravstveni, sodni, pokojninski, davčni in reformi trga dela.

Odločitev v sredo zvečer
V torek pričakujejo končni čistopis koalicijskega sporazuma, ki ga bodo pregledali. Ne vedo še, katere dele programa NSi-ja bodo v SMC-ju upoštevali in katerih ne. Bo pa od tega odvisno, ali bodo pogajanja končali ali se bodo pogajali še naprej.

V sredo, ko bodo predstavniki NSi-ja odšli na posvetovanja glede mandatarja k predsedniku države Borutu Pahorju, tako še ne bodo odločili, kakšen bo njihov status. Bodo pa po Toninovih besedah Pahorju dejali, da si Miro Cerar - kandidat zmagovalne stranke - zasluži poizkus mandatarstva.

Socialne kapice ne bo
Predsedujoči SD-ju Dejan Židan pa je po pogovorih zatrdil, da je že jasno, da v sporazumu ne bo socialne kapice, ki jo sicer zagovarja NSi. Židan je prepričan, da bi to razgrajevalo socialno državo, saj da bi "bogataška kapica" v pokojninski blagajni povzročila od 60 do 250 milijonov evrov manka, kar bi pomenilo zahtevo po novi pokojninski reformi. Tako tudi ne bo delne socialne kapice, ki jo zagovarja SMC. Ta bi po mnenju Židana pomagala le enemu odstotku ali petim odstotkom najbogatejših ljudi.

Od prihodnjega ponedeljka dalje naj bi koalicijsko pogodbo usklajevali po ekspertnih skupinah, konec prihodnjega tedna pa se pogovarjali tudi že o kadrih. Neuradno je sicer slišati, da stranko SD zanima gospodarski resor, prav tako kot tudi NSi, vendar je Židan zagotovil, da se o kadrovanju za zdaj še ne pogovarjajo.

Odločila bo konferenca SD-ja
Že prihodnji teden bo zasedalo tudi predsedstvo SD-ja. 22. avgusta bo predsedujoči članom stranke poslal pismo, v katerem bo obrazložil izkupiček koalicijskih pogovorov, ter jih povabil na občne zbore. Nazadnje bo o tem odločala konferenca stranke.

Koalicijska pogajanja bo SMC predvidoma v torek nadaljeval še z DeSUS-om in ZaAB.

Bo socialna kapica določila koalicijo?