Foto:
Foto:

Kot so zapisali, je notranja revizija Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije že večkrat opozorila, da baza podatkov ni ustrezno zaščitena, saj imajo namreč nekatere osebe dostop do baze, ki pa se ne beleži.

Vodstvo ZZZS-ja se je že odzvalo na anonimno pismo, ki ga v celoti zavrača kot neutemeljeno. Poleg tega pa ne bodo odgovarjali na konkretne navedbe iz pisma, saj bi s tem ustregli namenom anonimnih piscev, so sporočili iz ZZZS-ja.

V zadnjih mesecih je bila baza še posebej izpostavljena neavtoriziranim dostopom, saj je bila v testiranju in je imel skoraj vsak dostop do nje brez zabeležbe, je zapisano v anonimki. Poleg tega je slabo varovana tudi sistemska soba, saj je možen nekontroliran vstop vanjo. Pri tako slabo varovanih podatkih je najbolj skrb vzbujajoče dejstvo, da naj bi bil zavod nosilec in skrbnik centra za izmenjavo podatkov v Sloveniji, kjer bodo zbrani vsi podatki iz zdravstva, zato bodo podatki izpostavljeni zlorabam.

Ob tem pa po mnenju piscev anonimnega pisma odgovorni za informatiko na ZZZS-ju nepotrebno vlagajo denar zavarovancev za nakup dragih in nepotrebnih licenc na v naprej dogovorjenih razpisih. Tako so samo za licenco DB2 in SAP za glavno knjigo neracionalno porabili 800 milijonov tolarjev, je zapisano v anonimki.

Kot je znano, je skupina zaposlenih na ZZZS-ju v petek na Ropa naslovila prvo anonimno pismo, v katerem posameznikom, zaposlenim na ZZZS-ju, očitajo zlorabo podatkov o zavarovancih z namenom protipravne pridobitve premoženjske koristi. Zdravstveni zavarovalnici Triglav naj bi posredovali osebne podatke o vseh zavarovancih.