Zakon o medijih po mnenju ZNP-ja predstavlja napad na avtonomno in profesionalno novinarstvo. Foto: BoBo
Zakon o medijih po mnenju ZNP-ja predstavlja napad na avtonomno in profesionalno novinarstvo. Foto: BoBo

V ZNP-ju opozarjajo, da je zakon o medijih "gledano v celoti napad na avtonomno, profesionalno novinarstvo in pomeni grobo vmešavanje v svobodo javne besede". Poleg tega "skozi zbirokratizirane postopke, ki jih zakon uvaja, pa tudi napad na zdravo pamet". Dodali so, da ministrica za kulturo Majda Širca ni bila pripravljena zakona dopolniti in spremeniti v skladu z evropsko prakso, "na katero se sicer zelo rada zelo pogosto sklicuje".

Združenje novinarjev in publicistov je tako prepričano, da bo tudi zakon o medijih "Majde Širca in Zaresa" doživel enako usodo kot zakon o RTV SLO. Storili bodo vse, "da bodo o tem zelo pomembnem zakonu tudi odločali državljani in državljanke na referendumu, saj je javnost, ki so ji mediji namenjeni, še edini garant, ki lahko prepreči diktatorsko samovoljo sedanje koalicije, ki nas na področju medijske zakonodaje vrača v trda sedemdeseta leta in nam ponovno vsiljuje zloglasni 133. člen pod taktirko sovražnega govora". Od vlade Boruta Pahorja pričakujejo, da bo v predal "zaprašene avtokratske in cenzorske zgodovine pospravila ta osnutek zakona o medijih".

"Ministrica pri pripravi zakona o RTV SLO ni spoštovala temeljnega demokratičnega načela"
Sicer pa so v Združenju novinarjev in publicistov pozdravili odločitev volivcev, ki so zavrnili "sporni" zakon o RTV SLO. Dodali so, da ministrica še naprej zavaja javnost, ko se sklicuje na domače in tuje strokovnjake, "ki naj bi zakonu ploskali, ali ko trdi, da ga je podprla tudi novinarska stroka, zlasti zaposleni na RTV SLO". "Ne eno ne drugo in ne tretje ni res. Zakon so zavrnili celo nekateri eksperti, ki so bili na začetku povabljeni v njegovo nastajanje, kritizirali so ga tudi tuji strokovnjaki, ki so bili zaprošeni za njegovo oceno, prav tako tudi Svet Evrope. Novinarji o zakonu niso imeli enotnega mnenja. Združenje novinarjev in publicistov, ki za razliko od Društva novinarjev Slovenije ni bilo povabljeno niti v ekspertno skupino, je vseskozi izražalo jasne pomisleke in nasprotovanja."

Zapisali so še, da je bil zakon o RTV SLO pripravljen na ideološko in politično samovoljen način, pri čemer "ministrica pri njegovi pripravi ni spoštovala temeljnega demokratičnega načela, da je prav in dostojno, če v priprave tako pomembnega javnega zakona vključi kar največ različnih posameznikov, ki o vprašanjih javnih radiotelevizij vendarle nekaj vedo in ki bi si iskreno prizadevali, da bi novi zakon v čim večji meri zmanjšal politični vpliv vsakršne oblasti na RTV Slovenija."