Pomoč bodo dobili nepravi ljudje, meni Dušan Semolič. Foto: MMC RTV SLO
Pomoč bodo dobili nepravi ljudje, meni Dušan Semolič. Foto: MMC RTV SLO
LDS
V LDS-u menijo, da bodo ukrepi mednarodne skupnosti reševali dolgoročno finančno situacijo tudi pri nas. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič tako meni, da so v Grčiji podcenjevali opozorila sindikatov, podobno, kot se to dogaja v Sloveniji. Strukturne reforme, ki so na vidiku v Grčiji, pa so po njegovih besedah v veliki meri uperjene proti delavstvu, ki za težave ni krivo.

Semolič namesto tega predlaga, da bi na ravni EU-ja uvedli dva instrumenta, in sicer skupno evropsko obveznico in davek na finančne transakcije. V sindikatu meniju, da bi skupna obveznica omejila vlogo in moč špekulantov na finančnih trgih, omenjeni davek pa bi vse finančne transakcije obdavčil s stopnjo 0,05 odstotka. Po Semoličevih besedah je zadnjemu naklonjen tudi minister za finance Franc Križanič, seveda pa bi bilo za učinkovitost davka potrebno soglasje celotne Evropske unije.

France Bučar pa je za TV Slovenija v zvezi s tem dejal, da se mu ne zdi prav, da podpiramo države, ki so zahrbtno goljufale vso Evropo. Zdaj pa ostane vprašanje: kdo je goljufal Evropo, so bili to Grki ali banke iz velikih evropskih držav, meni Bučar, ki se ob tem sprašuje, ali gre torej za pomoč Grčiji ali bankam, ki vedo, da ne morejo dobiti denarja neposredno v Grčiji, zato ga hočejo pač izterjati od malih držav, kakršna smo mi.

"Vlada naj rajši dobi nazaj denar, ki ga je odnesel gradbeni kartel"
ZSSS vladi tako predlaga, naj namesto sprememb, ki bodo krčile pravice delavcev, poskuša dobiti nazaj dve milijardi evrov, za kolikor naj bi bila država oškodovana zaradi kartela gradbincev pri gradnji avtocest, ter 190 milijonov evrov, koliko je v Sloveniji neplačanih prispevkov.

Sindikat je kritičen tudi do vstopa Slovenije v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki je, kot meni izvršni sekretar ZSSS-ja za ekonomsko področje Ladislav Rožič, v primeru Grčije zatajila, kar se tiče fiskalne transparentnosti in boja proti korupciji.

LDS: Slovenija mora zahtevati garancije
V stranki LDS pa so prepričani, da mora Slovenija za 385 milijonov evrov pomoči zahtevati določene garancije. Gre za kredit, ki ga dajemo Grčiji, in kot država se moramo zaščititi, meni generalni sekretar stranke Uroš Petohleb.

V zvezi s tem je dodal še, da so bili v stranki glede pomoči sprva sicer zadržani, a vendarle menijo, da smo kot članica evroobmočja vezani na določene sheme, poleg tega pa naj bi ukrepi, za katere se je odločila mednarodna skupnost, reševali dolgoročno finančno situacijo tudi v Sloveniji. Zavedati se moramo, da je naše finančno stanje vezano na stanje evra, je opozoril.